Erkend vaccinatiecentrum in Amsterdam en Groningen

Filariasis

Filariasis is een ziekte die wordt veroorzaakt door kleine wormen die zich in je lymfebanen nestelen. De ziekte wordt van mens naar mens overgebracht door muggen. Bij kortdurend verblijf is de kans om de ziekte op te lopen niet groot, maar als je langer blijft of veel gestoken wordt door de muggen kun je wel geïnfecteerd raken.

Verschijnselen

De meeste mensen merken weinig van de ziekte, maar in sommige gevallen blokkeren de wormpjes de lymfevaten, waardoor je een zwelling en verdikking van het weefsel kunt krijgen, vaak in een arm of been, maar soms ook in het scrotum (balzak). Dit heet elefantiasis. Dit kan soms weer infecteren.

Waar komt het voor?

Filariasis komt voor in Afrika, een deel van Zuid Amerika, Zuid Oost Azië en op de Eilanden in de Stille Oceaan. Zie kaartje.

Filariasis. Donkergroen: landen waar filariasis voorkomt
Landen waar filariasis voorkomtFilariasis: wat kun je er aan doen?

Er bestaat geen vaccin tegen filariasis, maar als je eenmaal geïnfecteerd bent is de ziekte goed te behandelen met medicijnen. Beter is om te voorkomen dat je geïnfecteerd wordt.
Zorg dat je zo weinig mogelijk gestoken wordt:
- Bedek je huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is.
- Slaap onder een muskietennet, bij voorkeur geïmpregneerd.
- Smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

Laatst gewijzigd op 28-10-2011, nog steeds geldig op 28-11-2014.
Algemene voorwaarden - Disclaimer - Privacy - © 2013 Vaccinaties op Reis
Rooseveltlaan 78 - 1078 NM Amsterdam (Amsterdam-Zuid)
Herebinnensingel 2, 9711 GH Groningen (voorheen Korreweg)