Vaccinaties en inentingen voor Bolivia

Bolivia: vaccinaties die verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Bolivia alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bolivia binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Vaccinatie tegen gele koorts is ook verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bolivia binnenkomt een van de volgende landen met een laag risico op gele koorts hebt bezocht: Zambia, Tanzania, Eritrea, Somalië, Sao Tome en Principe.

Bolivia: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bolivia aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en inenting tegen gele koorts de laatste inenting alleen in het Amazonegebied van Bolivia, oostelijk van de Andes. Voor La Paz of Sucre hoef je geen gele koorts vaccinatie te halen. Ook als je alleen boven 2300 meter hoogte verblijft hoef je geen gele koorts vaccinatie. Zie gele koorts kaart Zuid-Amerika.

Bolivia: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Bolivia inentingen aangeraden tegen hepatitis Brabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Bolivia vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Bolivia: malaria preventie

Er komt in Bolivia malaria voor in het hele land in gebieden beneden de 2500 meter. We raden je aan in sommige delen van Bolivia aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Bolivia.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Praktische informatie over inentingen voor Bolivia

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Meer over hepatitis A

Inenting tegen gele koorts
De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.
Meer over gele koorts

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Vaccinatie tegen tuberculose
Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.
Meer over tuberculose

Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit drie inentingen met een tussenpoos van één en drie tot vier weken. Na drie inentingen ben je twee jaar beschermd. Het beste is om acht weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.
Meer over hondsdolheid

Andere gezondheidsrisico's voor Bolivia

In Bolivia kun je reizigersdiarree krijgen. Ook hoogteziekte en dengue komen voor. Andere relevante onderwerpen voor Bolivia: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

Inentingen en vaccinaties voor buurlanden van Bolivia

© 2017 Vaccinaties op Reis. Disclaimer | Privacy | Colofon