Ziekten op reis

Hier vind je uitgebreide informatie over je gezondheid op reis. Kijk hierboven in het menu waar je in geïnteresseerd bent en klik.
Op reis heb je veel kans om reizigersdiarree op te lopen. Dit is in het algemeen vervelend, maar niet gevaarlijk. Dit is anders bij malaria: daar kun je je erg ziek door voelen en het kan ook gevaarlijk zijn.

Laat je overigens niet al te erg ontmoedigen door alle informatie over narigheid op reis: de meeste mensen komen gezond en wel weer thuis. Het helpt wel als je de risico's kent om je vakantie niet te laten bederven.

Malaria

Naar de pagina over lariam en malarone malariapillen

Naar de pagina over paludrine malariapillen

Zika virus

Op 15 mei 2015 heeft het ministerie van Volksgezondheid van Brazilië bevestigd dat er mensen in Brazilië besmet zijn geraakt met het zika-virus. Dit is de eerste keer dat dit virus in Brazilië is gerapporteerd. Het virus is voor het eerst ontdekt in 1952 in Oeganda en Tanzania. 

Wereldwijd zijn er een aantal uitbraken gerapporteerd in Afrika en Zuidoost-Azië. Eind 2013 zijn er ook uitbraken gemeld in Frans-Polynesië en omringende eilanden waaronder ook Paaseiland.  Sinds mei heeft het virus zich verspreid naar verschillende gebieden in Latijns-Amerika, zoals Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela, en Puerto Rico. Inmiddels is er ook op Curaçao een geval van een lokaal opgelopen zika-virusinfectie gemeld.

Het is waarschijnlijk dat het virus zich verder zal verspreiden over Latijns-Amerika. In alle gebieden waar zika-virus is gemeld komen ook dengue en chikungunya voor. Al deze virussen worden door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Voor reizigers naar deze gebieden wordt geadviseerd met name overdag goede antimuggenmaatregelen te nemen.

Er zijn recent aanwijzingen dat een zika virus infectie opgelopen tijdens de zwangerschap mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Dit wordt op dit moment onderzocht. Een mogelijke associatie van zika-virusinfecties met Guillain-Barre syndroom wordt momenteel ook onderzocht. Alle reizigers (inclusief zwangere vrouwen) naar bovengenoemde landen wordt geadviseerd zeer nauwkeurig anti-muggenmaatregelen te nemen. Het advies aan zwangeren is voorts om de risico's van een reis naar de tropen goed af te wegen vanwege het vóórkomen van tropische infectieziekten, zoals dengue, malaria en chikungunya. Dit geldt dus tevens voor de risico's op een eventuele infectie met het zika-virus.
Aan zwangeren die in bovengenoemde gebieden verblijven wordt geadviseerd extra zorgvuldig antimuggenmaatregelen toe te passen om infecties met door muggen overdraagbare aandoeningen te voorkomen.

Vóór het boeken van een reis naar de tropen worden reizigers natuurlijk altijd al geadviseerd om informatie over eventueel benodigde vaccinaties in te winnen bij een deskundig reizigersadvies en -vaccinatiebureau zoals Vaccinaties op Reis.

Alkmaar

Terborchlaan 311, 1816 MH Alkmaar
(in Victoria Plaza)
Maak een afspraak

Almere

Iepenstraat 28, 1326 BA Almere Stad
(in ArtFysio)
Maak een afspraak

Amersfoort

Eelerberg 6, 3825 BE Amersfoort
Maak een afspraak

Apeldoorn

Derk Kamphuisweg 11, 7339 HP Ugchelen
Maak een afspraak

Amsterdam Taksteeg

Taksteeg 8, 1012 PB Amsterdam
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Amsterdam

Olympiaplein 74A, 1076 AG Amsterdam
(in Sport Medisch Centrum Amsterdam)
Maak een afspraak

Breda

Laan van Mertersem 65, 4812 PR Breda
(in Breda West paramedisch centrum)
Maak een afspraak

Den Haag

Paviljoensgracht 18, 2512 BP Den Haag
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Eindhoven

Ds. Th. Fliednerstraat 1, 5631 BN Eindhoven
(in Maxima Medisch Centrum)
Maak een afspraak

Groningen

Damsterdiep 49-53, 9711 SH Groningen
(in Gezondheidsplein Damsterdiep)
Maak een afspraak

Haarlem

Zeedistelweg 1 - 2015 KT Haarlem
(in Medi-Prevent pand naast Life-Fit Centre)
Maak een afspraak

Hoofddorp

Skagerrak 330, 2133 DX Hoofddorp
(in Paramedisch Centrum Skagerrak)
Maak een afspraak

Leiden

Stationsweg 2D, 2312 AV Leiden
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Nijmegen

Kanunnik Mijllinckstraat 75, 6525 WS Nijmegen
(in Berg & Van Riel Fysiotherapie)
Maak een afspraak

Rotterdam

Bentinckplein 12-14, 3039 KL Rotterdam
(in Fysico trainingscentrum)
Maak een afspraak

Tilburg

Ketelhavenplein 243, 5045 NE Tilburg
(in Fysiotherapie Tilburg Reeshof)
Maak een afspraak

Utrecht

Sint Jacobsstraat 273-275, 3511 BP Utrecht
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak
© 2017 Vaccinaties op Reis. Disclaimer | Privacy | Colofon