Een aangename vliegreis

Droge lucht in het vliegtuig

In Nederland ligt de gemiddelde luchtvochtigheid binnenshuis tussen de 50 en 60%. In een vliegtuig ligt dit veel lager, minder dan 20%. Hierdoor is de lucht in een vliegtuig veel droger. Het gevolg hiervan is dat de slijmvliezen droog kunnen aanvoelen. Ook kun je wat meer last van droge ogen krijgen – als je daar gevoelig voor bent of als je contactlenzen draagt. Mocht je last hebben van droge ogen en lenzen dragen, dan raden wij je aan om de lenzen uit te doen en een reservebril op te zetten.

Beenruimte in het vliegtuig

Als je lang bent of gewoon wat meer beenruimte wilt, kun je kijken op seatguru. Per maatschappij wordt aangegeven met welk type vliegtuigen er gevlogen wordt en je kunt de stoelnummers zien op een plattegrond van het vliegtuig, zodat je bij reserveren precies ziet waar je komt te zitten. Dit kan helpen om de vliegreis comfortabeler te maken.

Luchtdruk in het vliegtuig

In een vliegtuigcabine is de luchtdruk lager dan op de grond. Tijdens het stijgen van het vliegtuig daalt de luchtdruk in de cabine. Gevolg hiervan is dat de lucht in je middenoor (de ruimte achter het trommelvlies) meer ruimte in gaat nemen. Via de buis van Eustachius, die het middenoor met je keel verbindt, ontsnapt deze extra lucht vanzelf. Als het vliegtuig gaat dalen, stijgt de luchtdruk in de cabine en moet er weer lucht je middenoor in. Dit gaat meestal niet vanzelf. Soms moet je slikken of gapen om de buis van Eustachius even open te laten gaan om de druk van je oren te halen.

Als je verkouden bent gaat dit veel moeizamer. Als je de keus hebt kun je beter niet vliegen als je verkouden bent. Een andere optie is om een half uur voordat je gaat landen wat neusspray te gebruiken, bijvoorbeeld xylomethazoline of oxymethazoline. Deze sprays worden ook verkocht onder de merknamen Otrivin, Nasivin of Vicks Sinex en zijn verkrijgbaar bij de drogist. Ze laten het neusslijmvlies krimpen, waardoor de lucht wat gemakkelijker naar het middenoor gaat.