Omdat handen wassen in tropische landen zoveel belangrijker is dan in Nederland volgt hier, waarschijnlijk ten overvloede, een korte handleiding.

1 Laat het water stromen en maak je handen nat.
2 Gebruik flink wat zeep (bij voorkeur vloeibaar) en zeep je handen in tot de zeep gaat schuimen.
3 Was handpalmen, handruggen, polsen, vingers en onder je nagels, in totaal minimaal 20 seconden. Als "Lang zal ze leven" zingt inclusief drie hoera's zit je op ongeveer 20 seconden.
4 Spoel je handen af met flink wat water.
5 Droog je handen af met een schone handdoek of papieren handdoekjes. Je kunt beter deppen dan hard wrijven, zodat je de huid niet beschadigt. Als er alleen een vieze handdoek is kun je het beste je handen aan de lucht laten drogen.
6 Doe de kraan zo mogelijk dicht met het laatste handdoekje, zodat je niet opnieuw bacteriën van de kraan aan je handen krijgt.
7 Als je niet de beschikking hebt over zeep, kun je ook as of aarde gebruiken, dit is beter dan alleen met water wassen, ook al is de aarde niet helemaal schoon. Je moet wel goed spoelen na het wassen.

Wanneer moet je handen wassen?

Was je handen voordat je gaat eten, koken, voor je contactlenzen in of uit doet en als je een wondje moet behandelen. Was ze ook na toiletbezoek, na het verwisselen van een luier, nadat je vlees hebt aangeraakt, je neus hebt gesnoten of een dier hebt aangehaald.

Meer (Engels) over handen wassen.

Alcohol gel

Als je geen gelegenheid hebt om je handen te wassen kun je alcohol gel gebruiken. Je wrijft het over het gehele oppervlak van je handen totdat het droog is: je handen zijn nu gedesinfecteerd. Kleine flesjes zijn verkrijgbaar bij drogisten of apotheken.