Afghanistan: vaccinaties die verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Afghanistan alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Afghanistan binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Gaat u langer dan 4 weken naar Afghanistan? Zorg dan dat u de poliovaccinatie heeft ontvangen minimaal 4 weken en maximaal 12 maanden voordat u het land weer verlaat. Deze vaccinatie is inmiddels verplicht voor dit land als u hier langer dan 4 weken verblijft. U moet uw vaccinatiebewijs meenemen op reis en kunnen laten zien, wanneer hierom wordt gevraagd.

Afghanistan: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Afghanistan aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Afghanistan.

Afghanistan: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Afghanistan inenting tegen buiktyfus aangeraden.

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Afghanistan inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Afghanistan vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Afghanistan: malariapreventie

Er komt in Afghanistan malaria voor in de gebieden beneden 2500 meter van mei tot en met november. Hiervoor wordt geadviseerd om, naast goede antimuggenmatregelen, een noodbehandeling mee te nemen.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Praktische informatie over inentingen voor Afghanistan

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.

Meer over hepatitis A

Vaccinatie tegen buiktyfus
Inenting tegen buiktyfus geeft een gedeeltelijke bescherming van drie jaar. Je kunt het beste minimaal twee weken voor vertrek de inenting halen.
Meer over buiktyfus

BMR-vaccinatie
De BMR inenting geeft waarschijnlijk een levenslange bescherming. Je kunt de BMR vaccinatie het beste minimaal twee weken voor vertrek halen.
Meer over BMR

Inenting tegen gele koorts
De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.
Meer over gele koorts

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Vaccinatie tegen tuberculose
Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.
Meer over tuberculose

Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.
Meer over hondsdolheid

Andere gezondheidsrisico's voor Afghanistan

In Afghanistan kun je reizigersdiarree krijgen. Andere relevante onderwerpen voor Afghanistan: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

Inentingen en vaccinaties voor buurlanden van Afghanistan