Kosovo: vaccinaties die verplicht zijn

Voor Kosovo zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Kosovo: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Kosovo aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Voor Kosovo wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je van maart tot en met november langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen of op andere wijze meer risico loopt, overleg hierover met ons.

Kosovo: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Kosovo inentingen aangeraden tegen hepatitis B en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Kosovo vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Kosovo: malaria preventie

Er komt in Kosovo geen malaria voor.

Praktische informatie over inentingen voor Kosovo

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming. Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 25 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Meer over hepatitis A

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Vaccinatie tegen tuberculose
Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.
Meer over tuberculose

Inentingen tegen teken-encefalitis
Vaccinatie tegen teken encefalitis bestaat uit drie vaccinaties met tussenpozen van één en zes tot dertien maanden. Een versneld schema bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van twee weken. Na deze twee inentingen ben je gedeeltelijk beschermd. Na je reis kun je dan eventueel je laatste vaccinatie halen, zes tot dertien maanden na de tweede vaccinatie. Het beste is om een minimaal een half jaar voor vertrek met de inentingen te beginnen.
Meer over teken-encefalitis

Andere gezondheidsrisico's voor Kosovo

In Kosovo kun je reizigersdiarree krijgen. Andere relevante onderwerpen voor Kosovo: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

Inentingen en vaccinaties voor buurlanden van Kosovo