Kroatië: vaccinaties die verplicht zijn

Voor Kroatië zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Kroatië: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur wordt de volgende vaccinatie voor Kroatië aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio).

Voor Kroatië wordt vaccinatie tegen teken encefalitis aanbevolen als je van maart tot en met november langer dan vier weken in de natuur gaat wandelen of kamperen of op andere wijze meer risico loopt, overleg hierover met ons.

Kroatië: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Kroatië inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës (=hondsdolheid). Soms worden voor Kroatië vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Kroatië: malaria preventie

Er komt in Kroatië geen malaria voor.

Praktische informatie over inentingen voor Kroatië

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Vaccinatie tegen buiktyfus
Inenting tegen buiktyfus geeft een gedeeltelijke bescherming van drie jaar. Je kunt het beste minimaal twee weken voor vertrek de inenting halen.
Meer over buiktyfus

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.
Meer over hondsdolheid

Inentingen tegen teken-encefalitis
Vaccinatie tegen teken encefalitis bestaat uit drie vaccinaties met tussenpozen van één en zes tot dertien maanden. Een versneld schema bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van twee weken. Na deze twee inentingen ben je gedeeltelijk beschermd. Na je reis kun je dan eventueel je laatste vaccinatie halen, zes tot dertien maanden na de tweede vaccinatie. Het beste is om een minimaal een half jaar voor vertrek met de inentingen te beginnen.
Meer over teken-encefalitis

Andere gezondheidsrisico's voor Kroatië

In Kroatië kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue komt voor. Andere relevante onderwerpen voor Kroatië: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

Inentingen en vaccinaties voor buurlanden van Kroatië