Oezbekistan: vaccinaties die verplicht zijn

Voor Oezbekistan zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Oezbekistan: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Oezbekistan aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Oezbekistan.

Oezbekistan: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Oezbekistan inentingen aangeraden tegen hepatitis Bbuiktyfus en rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Oezbekistan vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Oezbekistan: malaria preventie

Er komt in Oezbekistan geen malaria voor.

Praktische informatie over inentingen voor Oezbekistan

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Meer over hepatitis A

Vaccinatie tegen buiktyfus
Inenting tegen buiktyfus geeft een gedeeltelijke bescherming van drie jaar. Je kunt het beste minimaal twee weken voor vertrek de inenting halen.
Meer over buiktyfus

BMR-vaccinatie
De BMR inenting geeft waarschijnlijk een levenslange bescherming. Je kunt de BMR vaccinatie het beste minimaal twee weken voor vertrek halen.
Meer over BMR

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Vaccinatie tegen tuberculose
Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.
Meer over tuberculose

Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.
Meer over hondsdolheid

Andere gezondheidsrisico's voor Oezbekistan

In Oezbekistan kun je reizigersdiarree krijgen. Andere relevante onderwerpen voor Oezbekistan: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

Inentingen en vaccinaties voor buurlanden van Oezbekistan