Vanuatu: vaccinaties die verplicht zijn

Voor Vanuatu zijn geen inentingen verplicht gesteld.

Vanuatu: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Vanuatu aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Vanuatu: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Vanuatu inentingen aangeraden tegen buiktyfus en hepatitis B en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Vanuatu vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Vanuatu: malaria preventie

Er komt in Vanuatu malaria voor, alleen op Futuna niet. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in Vanuatu.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Praktische informatie over inentingen voor Vanuatu

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Inenting tegen hepatitis A

Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Meer over hepatitis A

Vaccinatie tegen buiktyfus
Inenting tegen buiktyfus geeft een gedeeltelijke bescherming van drie jaar. Je kunt het beste minimaal twee weken voor vertrek de inenting halen.
Meer over buiktyfus

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Vaccinatie tegen tuberculose
Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.
Meer over tuberculose

Andere gezondheidsrisico's voor Vanuatu

In Vanuatu kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue komt voor. Andere relevante onderwerpen voor Vanuatu: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

Inentingen en vaccinaties voor buurlanden van Vanuatu