Voor Turkije zijn geen inentingen verplicht gesteld.
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Turkije aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Turkije inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës (=hondsdolheid). Soms worden voor Turkije vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.
Er komt in Turkije malaria voor, maar alle bekende toeristenbestemmingen in Turkije zoals Alanya, Antalya, Bodrum, Fethiye, Kemer, Marmaris en Side zijn malariavrij. Alleen in het zuidoosten van Turkije komt malaria voor, maar daar hoef je geen malariatabletten te nemen, je kunt met anti-muggenmaatregelen volstaan.
Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.
In Turkije kun je reizigersdiarree krijgen. Andere relevante onderwerpen voor Turkije: ongevallen en reizen met het vliegtuig.
DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.