12/04/2019: Mazelen

Mazelen is een ziekte die veel in het nieuws is de laatste tijd; een kinderdagverblijf in Den Haag en de noodtoestand in New York. Voor New York is er geen aanleiding om te vaccineren tenzij u van plan bent een gemeenschap te gaan bezoeken waar de vaccinatiegraad laag is. Denk hierbij aan de chassidische gemeenschap in Williamsburg en Brooklyn.

Wat moet je doen als je naar New York gaat?
In de stad New York is een mazelen uitbraak gaande onder personen uit voornamelijk de orthodox-Joodse gemeenschap. Ondanks eerder genomen maatregelen om o.a. ongevaccineerde kinderen niet op kinderdagverblijven toe te laten, is er sprake van een toename van patiënten met mazelen. Om die reden hebben gezondheidsautoriteiten in 4 postcodegebieden (11205, 11206, 11221 en 11249) van Brooklyn, New York, momenteel BMR-vaccinatie verplicht gesteld. Voor reizigers die in New York in de betreffende postcodegebieden verblijven, adviseert de LCR de BMR vaccinatie conform het Rijksvaccinatieprogramma op orde te brengen bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij familie of vrienden thuis).

Wat is mazelen?
Mazelen is een besmettelijke kinderziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het begint vaak met griepachtige verschijnselen zoals koorts, oogontsteking, verkoudheid en hoesten. Na een aantal dagen ontstaan er rode vlekken die aanvoelen als schuurpapier.

Wie loopt er risico?
Mensen die niet gevaccineerd zijn en kinderen tussen de 6 en 14 maanden die de eerste BMR vaccinatie nog niet toegediend hebben gekregen.

Wie loopt er risico op (een ernstig verlopende) mazelen?

  • Zeer jonge kinderen (<1 jaar)
  • Volwassenen met de toename van de leeftijd is er een verhoogde kans op complicaties
  • Personen met afweer problemen
  • Zwangeren
  • Kinderen met vitamine A-deficiëntie

Wat kan je doen om mazelen te voorkomen?
Vaccineren, als dat nog niet eerder is gebeurd.
Volwassenen geboren voor 1965 hebben mazelen veelal als kind doorgemaakt. Het was een kinderziekte die toen veelvuldig voorkwam.

Personen geboren tussen 1965 en 1975 hebben de ziekte vaak niet doorgemaakt. De vaccinatie BMR (Bof Mazelen en Rode hond) is in 1976 ingevoerd. Voor deze groep raden wij aan om alsnog te vaccineren tegen mazelen met behulp van de BMR vaccinatie.
De personen geboren na 1975 zijn voldoende gevaccineerd.

Mazelen is zeer besmettelijk! Het hanteren van goede hand- en hoesthygiëne is ontzettend belangrijk, echter niet voldoende om overdracht van mazelen te voorkomen.

Wat is een BMR vaccinatie?
De BMR vaccinatie is een levend verzwakte vaccinatie die bij volwassenen eenmalig moet worden toegediend voor een levenslange werking.
In het rijksvaccinatieprogramma wordt deze vaccinatie tweemaal aangeboden op 14 maanden en 9 jaar. Na deze twee vaccinaties wordt een levenslange bescherming verondersteld.
De BMR vaccinatie wordt niet toegediend aan kinderen jonger dan 6 maanden, zwangeren en personen met een afweerstoornis.

Wat zijn de bijwerkingen van de BMR vaccinatie?
Ongeveer 5 tot 12 dagen na de vaccinatie kan er koorts en grieperig gevoel ontstaan. Deze klachten zijn vaak mild en van korte duur.

Wat kost de BMR vaccinatie?
Vaccinaties Op Reis berekend € 36.95 voor de vaccinatie en € 23.95 voor de consultkosten. Het is mogelijk dat uw zorgverzekering iets, niet of alles vergoed. Raadpleeg voor de vergoeding uw polisvoorwaarden.
Hoe kan ik een afspraak maken voor de BMR vaccinatie?
Vaccinaties Op Reis heeft 22 vestingen door heel Nederland. Er zit altijd wel een locatie bij u in de buurt. Klik op de knop afspraak maken, vul de gegevens in en kies een datum en tijdstip naar uw keuze.

Waar kan ik meer informatie vinden over mazelen?
Graag verwijzen wij u door naar de website van het RIVM: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/mazelen

07/09/2018: Toename van WestNile virus in Europa

Het West Nilevirus wordt overgebracht door muggen. Het seizoen waarin het virus wordt gemeld is dit jaar eerder begonnen dan normaal. Er is ook een toename te zien van het West Nilevirus bij mensen in Europa.

Normaal gesproken loopt het seizoen van juni tot november. De eerste gevallen van West Nilevirusinfectie zijn dit keer eind mei gerapporteerd in Griekenland. Er is ook een toename te zien in het aantal gevallen in Europa. De meeste gevallen zijn gemeld in Frankrijk, Griekenland, Italië, Hongarije, Kosovo en Roemenië.

Advies voor reizigers

Ongeveer 80% van de mensen die het virus oplopen vertoont geen symptomen. Bij 20% komen milde griepachtige verschijnselen als koorts, hoofdpijn en spierpijn voor. U kunt het WestNile virus voorkomen door u te beschermen tegen muggenbeten. Er is geen vaccin beschikbaar tegen het West Nilevirus. Bescherming tegen muggenbeten is daarom van belang. Zie ook de folder ‘Muggenwering op reis’.

11/06/2018: Het aantal gevallen van mazelen in Europa blijft toenemen

Het aantal gevallen van mazelen in verschillende Europese landen blijft toenemen. Roemenië, Griekenland, Frankrijk en Italië meldden in 2018 de meeste gevallen binnen Europa.

Ondanks het hoge aantal mazelengevallen in Roemenië en Griekenland is de situatie in Frankrijk en Italië op dit moment van grotere zorg. Niet of onvolledig gevaccineerde kinderen vormen de grootste risicogroep, zij hebben een grotere kans op een ernstig verloop van de ziekte.

Italië en Frankrijk

Vanwege de huidige uitbraak is het voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië en Frankrijk van belang dat ze conform het Rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij familie of vrienden thuis) kan voor kinderen tussen 6 en 14 maanden en ongevaccineerde volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 vervroegde vaccinatie overwogen worden. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

Roemenië

Het advies voor kinderen van 6 tot 14 maanden en ongevaccineerde volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 die naar Roemenië gaan, is om (vervroegde) vaccinatie tegen mazelen te nemen. Indien de BMR-vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden.

05/06/2018: Aangepast rabiës vaccinatieschema

Het vaccinatieschema voor rabiës is veranderd naar twee in plaats van drie injecties vóór de reis. De Wereldgezondheidszorg (WHO) heeft dit in april 2018 bekend gemaakt. In Nederland is dit beleid sinds vandaag overgenomen.

Op basis van nieuw onderzoek heeft de WHO besloten dat een verkort rabiës vaccinatieschema voor een reis voldoende is. Dit beleid is in Nederland overgenomen. Vanaf vandaag is het voldoende voor reizigers om met twee rabiës vaccinaties op reis te gaan. Deze vaccins worden gegeven met een week interval. Bezoek altijd een reizigersadvies- en vaccinatiebureau om te beoordelen of het voor u nodig is om voor rabiës in te enten.

Bron: WHO

04/06/2018: Meningokokken ACWY-vaccinatie

Sinds 2015 is er in Nederland een geleidelijke toename van mensen die ziek worden van meningokokken type W. Om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan is het RIVM, samen met de Jeugdgezondheidszorg, gestart met het vaccineren van peuters en tieners. De kans om de ziekte te krijgen is erg klein en door het vaccineren van deze twee groepen wordt deze nóg kleiner. Het is daarom niet nodig om alle kinderen te vaccineren.

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door meerdere typen meningokokkenbacteriën. Lang niet iedereen die besmet wordt met de meningokokkenbacterie wordt ziek. Meningokokken meningitis komt overal ter wereld voor. In Nederland kwam in het begin van deze eeuw vooral type C voor. Daarom worden kinderen sinds 2002 voor meningokokken C-ziekte gevaccineerd. Mede daardoor is meningokokken ziekte sindsdien in Nederland sterk afgenomen. Sinds 2015 is er een geleidelijke toename van meningokokken type W in Nederland. Daarom wordt nu overgegaan op vaccinatie tegen meningokokken A,C,W en Y.

Voor meer informatie over meningokokken en de aanpassing van het Rijksvaccinatieprogramma kunt u de website van het RIVM en het RVP raadplegen.

20/10/2017: Zikavirus: een update

Zikavirus komt voor in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Het risico op een zikavirusinfectie is niet overal even groot. In Latijns-Amerika is dit risico groter dan in Afrika en Azië. Het zikavirus wordt overgedragen via muggen of door onbeschermd seksueel contact. Zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens wordt afgeraden om naar Latijns-Amerika te reizen.

LCR advies: zikavirus en zwangerschap

Zikavirusinfectie in Latijns-Amerika

  • Aan zwangere vrouwen wordt afgeraden om naar gebieden in Latijns-Amerika te reizen.
  • Vrouwen met een zwangerschapswens wordt geadviseerd de zwangerschap uit te stellen tot één maand na terugkomst uit Latijns-Amerika. Er wordt geadviseerd om tot één maand na terugkomst een condoom te gebruiken.
  • Indien de mannelijke partner heeft meegereisd, wordt geadviseerd gedurende twee maanden na terugkomst een condoom te gebruiken. Het virus kan langer overleven in het sperma.

Zikavirusinfectie in Afrika en Azië

Er bestaat een kleine kans op een zikavirusinfectie in Afrika en Azië. Zwangere vrouwen en koppels met een zwangerschapswens moeten zelf de afweging maken of ze dit kleine risico willen lopen. Als zij absoluut geen risico willen lopen dan gelden de adviezen zoals voor Latijns-Amerika.

Pas altijd zorgvuldig muggenwerende maatregelen toe. Zie hiervoor de folder ‘DEET op reis’.

Zwanger op reis naar de tropen

Vrouwen zijn tijdens de zwangerschap kwetsbaarder voor infectieziekten. Dit geldt niet alleen voor zikavirusinfectie maar bijvoorbeeld ook voor malaria. Elke reis moet daarom goed worden afgewogen niet alleen vanwege een zikavirusinfectie. Zie voor meer informatie de folder ‘Zwanger en reizen’

De geschiedenis van het zikavirus

Het zikavirus is voor het eerst in Oeganda waargenomen in 1947. Het virus heeft zich daarna verspreid over Afrika en Azië. Er werd gedacht dat een zikavirusinfectie een mild ziekteverloop had. De meeste mensen kregen nauwelijks ziekteverschijnselen. Meer informatie over het zikavirus vindt u hier.

Uitbraak in Latijns-Amerika

In 2015 werd het virus voor het eerst waargenomen in Latijns-Amerika. Er ontstond een grote uitbraak. Veel mensen raakten besmet met het virus. Hierdoor werd duidelijk dat een infectie zeldzame, maar ernstige gevolgen kan hebben:

  • Een infectie kan zorgen voor neurologische verschijnselen zoals het Guillain-Barré syndroom.
  • Een infectie tijdens de zwangerschap kan zorgen voor neurologische afwijkingen bij het ongeboren kind.

Tijdens de uitbraak werd ook duidelijk dat het virus ook seksueel overdraagbaar is. Voorheen werd gedacht dat het uitsluitend via de mug werd overgedragen.

Het type zikavirus dat voorkomt in Latijns-Amerika verschilt van het type in Afrika en Azië. Waarschijnlijk is de kans op zeldzame en ernstige gevolgen van de ziekte in Latijns-Amerika groter.

03/08/2017: Geldigheidsduur verplichte meningokokkenvaccinatie Mekka gewijzigd

Het ministerie van Volksgezondheid van Saudi-Arabië heeft bekend gemaakt dat de geldigheidsduur voor het geconjugeerde meningokokken ACW135Y vaccin gewijzigd is van 3 naar 5 jaar. Dit betekent dat uit het vaccinatiebewijs moet blijken dat het vaccin niet langer dan 5 jaar en niet korter dan 10 dagen voor aankomst in Saoedi-Arabië gegeven is.

03/05/2017: Update aangepast polio vaccinatiebeleid

Op 5 mei 2014 heeft de WHO de internationale verspreiding van het wild poliovirus een ‘Public Health Event of International Concern (PHEIC) verklaard’. Dit betekent dat het een internationale volksgezondheidsbedreiging betreft en een gecoördineerde aanpak vanuit de WHO mogelijk maakt. Vanwege een internationale verspreiding van het poliovirus geldt een aangepast vaccinatiebeleid voor reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan, Afghanistan en Nigeria gaan. Het poliovirus was in 2013 bijna uitgeroeid, maar heeft zich in 2014 verspreid naar meerdere landen. Om te voorkomen dat het poliovirus zich verder verspreid over de wereld moeten alle reizigers die langer dan 4 weken naar Pakistan, Afghanistan en Nigeria gaan zich laten inenten tegen polio (DTP vaccinatie). Bij vertrek uit deze landen kan worden gecontroleerd of men tegen polio is gevaccineerd. Deze vaccinatie moet bij vertrek uit deze landen niet langer dan 12 maanden geleden zijn gegeven.

Bron: WHO / Polio Eradication Initiative