Vóórkomen TBC: donkerpaars: veel, roze: minder, wit: weinig. Bron: WHO 2015.

Tuberculose: in welke landen komt het voor?

TBC komt vooral voor in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Zie kaartje.

TBC

Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door  de tuberkelbacterie. Tuberculose komt in veel landen voor maar vooral in Afrika, Azië, enkele landen in Zuid-Amerika en de landen van de voormalige Sovjet-Unie. (zie kaartje en het advies per land)

De meest voorkomende vorm is longtuberculose. Patienten met longtuberculose zijn besmettelijk wanneer bij het hoesten bacteriën in de lucht komen.
Je hebt meer kans op besmetting in kleine afgesloten ruimtes.

Tuberculose: verschijnselen

Als je geïnfecteerd bent, kun je na acht weken tot jaren later tuberculose krijgen. De meeste mensen die besmet zijn worden niet ziek. Als je er wel ziek van wordt, gebeurt dat meestal in de eerste twee jaar na besmetting. Je krijgt last van moeheid, lusteloosheid, vermagering, lichte temperatuursverhoging en nachtzweten.

Tuberculose: wat kun je er aan doen?

Je kunt de kans op besmetting verkleinen door in de buurt van hoestende mensen zoveel mogelijk je gezicht af te wenden.
Afhankelijk van de bestemming, reisduur, reisomstandigheden en werkzaamheden wordt een vaccinatie of een controle op een besmetting aanbevolen.

Wij geven niet zelf de vaccinatie maar geven je uitgebreid advies en sturen je zo nodig door naar de Tuberculosebestrijding van de plaatselijke GGD.

Bekijk of download hier de folder van Reizen en Tuberculose.