Vragen over inentingen en malaria

Op deze pagina vind je vragen van reizigers over gezond blijven op reis. Het zijn willekeurige voorbeelden, maar ze geven een indruk van de problemen waar je onderweg mee te maken kunt krijgen. De antwoorden zijn algemeen en kun je dus niet zonder meer op jezelf toepassen.

Je moet je altijd persoonlijk laten adviseren, omdat je gezondheid, verblijfsduur en andere zaken invloed hebben op adviezen over inentingen of malaria. Zie ook de disclaimer.

Inentingen Marokko

Vraag:
Wij gaan deze zomer twee weken naar 
Marokko. Voor dit land geldt geen vaccinatieplicht, maar wel wordt het advies gegeven om inentingen te halen tegen dtp, tyfus, cholera en hepatites. Wij verblijven uitsluitend in grote steden (Marrakech, Fes en Casablanca), slapen in vertrouwde onderkomens en zijn op vakantie altijd zeer voorzichtig met water en 'eten van de straat'. We gaan dus niet de -ongetwijfeld wat primitievere- binnenlanden in. Is het nodig dat we ons laten inenten?

Antwoord:
In jouw geval (er even vanuit gaand dat je gezond bent en geen medicijnen gebruikt) wordt vaccinatie tegen hepatitis A en DTP aangeraden. Buiktyfus geldt alleen voor mensen die langer dan 3 maanden blijven of in speciale gevallen, bijvoorbeeld als je maagzuurremmers gebruikt of verminderde afweer hebt. Vaccinatie tegen cholera is niet nodig, dit wordt voor geen enkel land meer aangeraden (een cholerastempel in sommige landen soms wel, maar niet in Marokko).

In jouw geval zou ik zeker de vaccinatie voor hepatitis A en de DTP-prik halen. Het blijft altijd belangrijk -zoals je ook al aangeeft- om goed handen te wassen en andere hygiënemaatregelen in acht te nemen omdat andere ziekten (reizigersdiarree, hepatitis E, en nog veel meer) ook via voedsel overgedragen worden.

De DTP prik geldt voor 10 jaar en de hepatitis A vaccinatie voor 1 tot 3 jaar (afhankelijk van welk merk vaccin je krijgt). Als je deze vaccinatie nog eens herhaalt ben je voor 35 jaar beschermd. Dus ook voor toekomstige reizen ben je dan gedekt.

Last minute inentingen Egypte

Vraag:
Afgelopen avond hebben we een ‘last minute’ naar Egypte geboekt. Is het nodig om ons in te laten enten? Zo ja, heeft dit ook nog zin? Gelet op het feit dat we al snel weg gaan.

Antwoord:
De inentingen die je normaal gesproken nodig hebt voor Egypte zijn hepatitis A en DTP. Deze beide inentingen kunnen tot op de dag van vertrek gegeven worden, DTP omdat je deze injecties als kind al eens hebt gehad en dan "herinnert" je lichaam de vaccinatie nog en heb je binnen een paar dagen weer bescherming. Hepatitis A geeft een bescherming na één tot twee weken, maar omdat het virus er twee tot vier weken over doet voordat je ziek wordt, heb je tegen die tijd genoeg anitlichamen om beschermd te zijn. Dus ja, ik zou me zeker laten inenten.

Inentingen en malaria Tanzania

Vraag:
Ik ben van plan om een stage van 16 weken in een ziekenhuis in Tanzania te gaan doen. Wel is het zo dat ik naar Nepal ben geweest en daarvoor drie jaar geleden een aantal vaccinaties heb gehad: DTP, Hepatitis A (echter niet volledig), Typhus en BCG. Tegen HepB was ik al ingeënt. Gele koorts mis ik dus sowieso nog en HepA heb ik volgens mij ook niet volledig gehad. Verder laat ik mij graag door u adviseren.

Antwoord:
Het ziet er naar uit dat je nog een gele koorts vaccinatie, een buiktyfus vaccinatie, mogelijk een rabiësvaccinatie en een hepatitis A herhalingsvaccinatie nodig hebt. Je hebt in Tanzania ook malariapillen nodig en een klamboe en DEET. Ook een cholerastempel wordt voor Tanzania soms aangeraden. Als ik jou was zou ik een afspraak maken om je persoonlijke situatie te bespreken, dan kunnen we daar de adviezen op aanpassen.

DTP-inenting Zuid-Afrika

Vraag:
Ik ga op reis naar Zuid afrika voor werk naar Johannesburg (5 dagen) en Port Elisabeth (10 dagen). Ik lees op uw site dat: Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio). Als Nederlands kind heb ik vaccinaties gekregen maar weet niet welke en hoelang deze geldig zijn. Raadt u mij aan deze DTP te nemen?

Antwoord:
Als kind heb je je laatste DTP injectie gehad toen je 9 jaar oud was en aangezien de vaccinatie 10 jaar geldig is zou je hem nu opnieuw moeten hebben, tenzij je jonger bent dan 19 jaar. Als je nog vaker gaat reizen, zou ik het zeker doen, want de DTP vaccinatie heb je voor vrijwel alle niet-westerse landen nodig en trouwens ook in Oost Europa en Turkije.

Gele koorts en malaria Midden-Amerika

Vraag:
Binnenkort ga ik rondreizen in Midden-Amerika van NicaraguaCosta RicaPanama en daarna Jamaica voor een periode van 5 weken. Ik ben recent al ingeent tegen DTP en Hep A en B, maar nu lees ik dat Gele Koorts ook aangeraden wordt. Bovendien is dit verplicht indien je uit een endemisch gebied komt. Ik heb een aantal vragen hierover:

1. Betekent dit dat als ik van Nicaragua naar beneden afdaal tot aan Panama, dat ik dan uit endemische gebieden kom als ik het nieuwe land binnen ga? Kom ik bovendien Jamaica in vanuit Panama (ik verblijf daar maar een aantal dagen en alleen in Panama city) zonder Gele Koorts vaccinatie?
2. Moet ik ook maatregelen nemen tegen malaria?

Antwoord:
In Panama komt in de de provincies Darién, Panama en San Blas gele koorts voor. Als je daar vandaan weer naar het noorden reist kun je aan de grens met Nicaragua problemen krijgen als je niet ingeënt bent tegen gele koorts, maar alleen als je minder dan een week daarvoor in Panama bent geweest. Voor Costa Rica en Honduras bestaat er geen verplichting om tegen gele koorts ingeënt te zijn als je uit Panama komt. Aangezien je alleen in Panama stad komt zou je theoretisch met een verklaring (maar van wie dan?) dat je niet in bovenstaande provincies bent geweest, onder de verplichting uit kunnen komen. De veiligste weg lijkt me om een gele koorts vaccinatie te halen als je binnen een week vanuit Panama naar Nicaragua reist. Als men het namelijk wel verplicht stelt aan de grens, dan ben je vaak duurder uit en je weet ook niet of de naalden schoon zijn en dergelijke.

Als er langer dan een week tussen je vertrek uit Panama zit en je aankomst in Nicaragua of Jamaica, dan zou je geen gele koorts vaccinatie nodig hebben.
Concluderend: het kan wel zonder, maar dan moet je een duidelijk idee hebben van je reisplanning en als je dat niet zeker weet zou ik een gele koorts vaccinatie halen.

Wat betreft malaria: in Costa Rica komt malaria voor in de provincie Limón, maar hoef je geen malariapillen te nemen, maar daar zou ik wel slapen onder een muskietennet. Ook zou ik DEET gebruiken en zorgen dat je zo weinig mogelijk gestoken wordt. Er is ook malaria in een deel van Nicaragua, geheel Honduras, geheel Guatemala en een deel van Belize. Daar moet je ook bovenstaande anti-muggenmaatregelen nemen en de richtlijnen zeggen dat je daar ook antimalariamiddelen zou moeten nemen, in de meeste gevallen (maar dat hangt van je gezondheid af) paludrine. In het oostelijke deel van Panama wordt lariam, malarone of doxycycline aangeraden. Op Jamaica komt alleen rond Kingston malaria voor, daar hoef je alleen antimuggenmaatregelen te nemen.

TBC vaccinatie Brazilië

Vraag:
Kunt u mij vertellen of het aangewezen is om een pasgeboren baby in Brazilië in te enten tegen Tuberculose? Er is voor het kind ogenschijnlijk geen extra risico op het in contact komen met TBC, maar ik kan dit voor Brazilië niet zo direct weten natuurlijk. Kan u mij hierover informeren?

Antwoord:
Een TBC inenting wordt voor Brazilië aangeraden bij een verblijf van drie maanden of langer. Of het voor je kindje noodzakelijk is hangt dus af van je verblijfsduur en de leeftijd van je kind. Je moet hiervoor echt persoonlijk advies vragen, bijvoorbeeld bij ons of de GGD.

Malariaprofylaxe en zwangerschap

Vraag:
Ik heb een vraag over zwanger worden en malaria profylaxe.
Ik heb al heel wat op internet gezocht, maar kan daar alleen informatie vinden over malaria profylaxe TIJDENS het zwanger zijn en weinig over malaria profylaxe VOOR het zwanger worden. Mijn vriend en ik gaan naar Suriname. Wij hebben plannen om dit jaar nog zwanger te worden. Wanneer je nog niet zwanger bent, mag je dan malaria profylaxe gebruiken? Ik heb ook gehoord dat je na het gebruik van malaria profylaxe een bepaalde tijd niet zwanger mag worden, klopt dit?

Antwoord:
Je vraag is niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het hangt ervan af waar je precies heengaat in Suriname, zie het malariakaartje van Suriname. Als je niet naar het zuidelijke deel van Suriname (grofweg beneden de 5 graden lijn) gaat is er geen probleem. Als je wel naar malariagebied gaat, moet ik je echt afraden om te gaan als je zwanger bent of zou kunnen zijn. Malaria kan namelijk veel ernstiger verlopen tijdens zwangerschap en dat risico moet je niet willen lopen voor een vakantie.

Heel in het algemeen het volgende: van de malariatabletten die worden aangeraden voor Suriname mag je malarone en doxycycline niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Dan blijft over lariam, wat je tijdens en drie maanden voor je zwangerschap eigenlijk niet mag gebruiken, maar wat dan nog het minst schadelijke middel tijdens de zwangerschap is.
Je ziet dat het nogal ingewikkeld is: voor welk middel je moet gebruiken als je toch gaat moet je je echt persoonlijk laten adviseren, bij ons of de GGD bijvoorbeeld. Bottom line: ga alsjeblieft niet naar malariagebied als je zwanger bent of zou kunnen zijn en laat je altijd persoonlijk adviseren.

Inentingen bij methotrexaat gebruik

Vraag:
Zijn inentingen te combineren met medicijnen? Ik slik methotrexaat ivm reuma.

Antwoord:
Methotrexaat (wordt ook wel MTX genoemd) verlaagt de afweer en daardoor ben je vatbaarder voor infecties.
Sommige vaccins, zoals het gele koorts- en het tuberculosevaccin mag je niet gebruiken. Verder is het mogelijk dat je door je verminderde afweer geen of te weinig antistoffen aanmaakt nadat je gevaccineerd bent. Het is dan verstandig om te controleren door middel van bloedonderzoek of je antilichamen gemaakt hebt. Dit vergt enige weken, dus je moet wel ruim van te voren (minimaal een week of acht) een afspraak maken. Soms is het noodzakelijk om de antistoffen toegediend te krijgen in plaats van het vaccin, maar dit hangt af van je voorkeur, je eerdere vaccinaties, je reactie op een eventueel vaccin etc. Vandaar dat een persoonlijk consult belangrijk is.
Vanwege de verminderde afweer is het ook verstandig om een antibioticum mee te nemen, te gebruiken voor het geval je reizigersdiarree krijgt.

Gele koorts Argentinië

Vraag:
Ik vertrek binnenkort voor zes weken naar Argentinië. De bedoeling is dat ik naar Patagonie, Mendoza en Buenos Aires ga. Ik heb al inentingen voor DTP en Hepatitis A. Mijn vraag is echter over de gele koorts. Op diverse sites staat verschillende informatie hierover. De een raadt het aan, de ander zegt dat het niet nodig is. Op uw site vind ik dat je deze inenting alleen maar nodig hebt als je naar het noorden en noordoosten gaat. Het noorden en noordoosten staat niet op mijn planning. Wat kunt u mij aanraden?

Antwoord:
Gele koorts komt in Argentinië alleen voor in het uiterste noorden, en tussen Brazilië en Paraguay. Zie gele koorts kaart Zuid-Amerika. Als je niet noordelijker gaat dan Uruguay, heb je geen gele koorts vaccinatie nodig. Mocht je nog naar de Iguacu watervallen gaan (een populaire bestemming) dan wel. Als je vanuit Argentinië naar een ander land reist, kan het zijn dat men je daar wel verplicht ingeënt te zijn tegen gele koorts. Kijk hiervoor bij de informatie per land.