Landen waar BMR voorkomt

BMR

De ziekte

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Voor reizen gaat het alleen om de mazelen. Mazelen is een veel voorkomende en niet zo onschuldige kinderziekte. In ontwikkelingslanden sterven meer dan honderdduizend kinderen per jaar aan mazelen, vooral in India. Er is in Nederland geen apart vaccin voor mazelen, vandaar dat de BMR vaccinatie gegeven wordt.

Als je zwanger bent mag je geen BMR vaccinatie krijgen. Na de BMR vaccinatie mag je 4 weken niet zwanger worden. Als je borstvoeding geeft mag je het BMR vaccin ook niet toegediend krijgen.

Verschijnselen

Mazelen komt vooral voor bij kinderen en begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en (vaak hoge) koorts. Na een paar dagen krijg je vlekjes op je gezicht en later over je hele lichaam. De vlekken krijgen een wat bruine kleur en kunnen samenvloeien. De vlekken kunnen jeuken. Soms kun je ernstige oorontsteking en longontsteking krijgen als je mazelen hebt.

Risico

Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd.

Bescherming

Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld griep, rodehond of bof. Een patiënt met mazelen is besmettelijk zodra de eerste symptomen beginnen dus blijf daar uit de buurt.

Nuttige informatie

Plan nu je vaccinatie

De voordelen van Vaccinaties op reis
  • 's Avonds en het weekend
  • Vaak volledig vergoed
  • Gediplomeerde specialist
  • LCR geregistreerd
  • Jaarlijks meer dan 35.000 reizigers