Vaccinaties Mazelen (BMR)

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Mazelen (BMR). Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

De Ziekte Mazelen (BMR)

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Voor reizen gaat het alleen om de mazelen. Mazelen is een veel voorkomende en niet zo onschuldige kinderziekte. In ontwikkelingslanden sterven meer dan honderdduizend kinderen per jaar aan mazelen, vooral in India. Er is in Nederland geen apart vaccin voor mazelen, vandaar dat de BMR vaccinatie gegeven wordt.

 

Als je zwanger bent mag je geen BMR vaccinatie krijgen. Na de BMR vaccinatie wordt zwangerschap de eerste 4 weken afgeraden. Als je borstvoeding geeft mag je het BMR vaccin niet toegediend krijgen.

 

Verschijnselen van Mazelen (BMR)

Mazelen komt vooral voor bij kinderen en begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en (vaak hoge) koorts. Na een paar dagen krijg je vlekjes op je gezicht en later over je hele lichaam. De vlekken krijgen een wat bruine kleur en kunnen samenvloeien. De vlekken kunnen jeuken. Soms kun je ernstige oorontsteking en longontsteking krijgen als je mazelen hebt.

 

Risico's van Mazelen (BMR)

Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd.

 

Landen waar Mazelen (BMR) voorkomt

Nuttige informatie

Risico

Jonge kinderen, volwassenen en personen met een verminderde afweer, hebben een groter risico ernstig ziek te worden als zij mazelen oplopen dan gezonde kinderen op de basisschoolleeftijd.

 

Bescherming

Mazelen is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door het mazelenvirus. Het wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die mazelenpatiënten uitademen, niezen of hoesten. Mazelen is één van de meest besmettelijke ziekten die er bestaan. Het is vele malen besmettelijker dan bijvoorbeeld griep, rodehond of bof. Een patiënt met mazelen is besmettelijk zodra de eerste symptomen beginnen dus blijf daar uit de buurt.