Hepatitis A vaccinatie

Hoe lang van te voren moet je hepatitis A inentingen halen?

Omdat het een paar weken duurt voordat je immuunsysteem bescherming opbouwt tegen hepatitis A, kun je het beste een week of twee van te voren inenting halen. Eerder mag natuurlijk ook.

Hepatitis A inentingen last minute

De ziekte hepatitis A zelf heeft een incubatietijd van twee tot vier weken. Het duurt dus minimaal twee weken voordat je ziek wordt vanaf het moment dat je geïnfecteerd bent met het hepatitis A virus. Dit is de reden dat je de de inentingen nog op de dag van vertrek kunt halen. Het duurt weliswaar een paar weken voor je beschermd bent, maar het duurt nog langer voordat je ziek wordt. Tegen de tijd dat je ziekteverschijnselen zou krijgen heeft je lichaam al afweer opgebouwd en wordt je niet of veel minder ziek.

Hoe lang ben je beschermd na een hepatitis A vaccinatie?

Na de eerste hepatitis A inenting ben je één jaar beschermd. Avaxim (dit is een bepaald merk hepatitis A vaccin) geeft een bescherming van drie jaar. Als je na zes tot twaalf maanden opnieuw laat inenten, ben je 25 jaar beschermd. Omdat het hepatitis A vaccin pas sinds begin jaren negentig wordt gebruikt, dacht men eerst dat de bescherming tien jaar zou zijn, later vijftien jaar. Uit onderzoek blijkt dat de bescherming veel langer duurt en is nu dus op 25 jaar gesteld. De kans is groot dat de bescherming levenslang zal blijken te zijn als het hepatitis A vaccin langer in omloop is.

Te veel tijd tussen eerste en tweede vaccinatie?

Het ideale moment om je tweede hepatitis A vaccinatie te halen ligt zes tot twaalf maanden na de eerste inenting. Als er een langere tijd tussen zit, is dat meestal geen probleem. Ook na een tussenpoos van meerdere jaren is gebleken dat de beschermingsduur 25 jaar is. Normaal gesproken hoef je nooit een derde vaccinatie te halen, ook niet als er bijvoorbeeld tien jaar tussen de eerste en de tweede hepatitis A inenting zit.

Kinderen en de hepatitis A vaccinatie

Voor kinderen van jonger dan één jaar wordt de hepatitis A vaccinatie niet aangeraden. Vanaf de leeftijd van één jaar wordt de inenting voor risicolanden wel geadviseerd. Tot 2008 was het advies om kinderen pas vanaf de leeftijd van vijf jaar te vaccineren. Dat was omdat kinderen tot een jaar of vijf meestal nauwelijks ziek worden van hepatitis A, in tegenstelling tot oudere kinderen en volwassenen. Bij jongere kinderen verloopt hepatitis A meestal als een griepje.

Hoewel kinderen dus niet erg ziek worden, kunnen ze het virus wel verspreiden als ze terugkomen van vakantie. Zo zijn er kleine epidemietjes geweest op kinderdagverblijven en bij opa´s en oma´s. Dit is de reden geweest dat de richtlijnen veranderd zijn en dat het advies is om ook jongere kinderen tegen hepatitis A in te enten als ze naar risicolanden gaan.

Hepatitis A vaccinatie als je zwanger bent

Er is geen onderzoek gedaan naar de veiligheid van hepatitis A vaccinatie bij zwangeren. De manier waarop het vaccin gemaakt wordt lijkt erg op de manier waarop het DTP vaccin wordt gemaakt en daarom veronderstelt men dat het hepatitis A vaccin veilig is bij zwangeren. Je moet je persoonlijk laten adviseren hierover. Je moet het kleine risico op schade voor je ongeboren kindje afwegen tegen het wat grotere risico van het krijgen van hepatitis A als je zwanger bent. Het hangt ook van je reis af: drie maanden backpacken naar India geeft veel meer risico op de ziekte dan een zakenreis van drie dagen naar Turkije.

Hepatitis A inentingen als je borstvoeding geeft

Het effect van de hepatitis A inenting tijdens borstvoeding is niet onderzocht. Het lijkt verstandig om je niet tegen hepatitis A te laten vaccineren als je borstvoeding geeft.

Terug naar de hoofdpagina over hepatitis A inenting.