TBC inenting

Vóórkomen TBC: donkerpaars: veel, roze: minder, wit: weinig. Bron: WHO 2011.

Tuberculose: in welke landen komt het voor?

TBC komt vooral voor in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Zie kaartje.

TBC

Tuberculose is een ziekte die in veel tropische landen voorkomt. TBC wordt bijna altijd overgebracht doordat iemand die de ziekte heeft de bacillen uithoest. Als je deze bacillen inademt kun je ook tuberculose krijgen. Je hebt meer kans op besmetting in kleine, afgesloten ruimten zoals bussen. In sommige gevallen kun je ziekte ook krijgen via ongepasteuriseerde melk.

Tuberculose: verschijnselen

Als je geïnfecteerd bent, kun je na acht weken tot jaren later tuberculose krijgen. De meeste mensen die besmet zijn worden niet ziek. Als je er wel ziek van wordt, gebeurt dat meestal in de eerste twee jaar na besmetting. Je krijgt last van moeheid, lusteloosheid, vermagering, lichte temperatuursverhoging en nachtzweten. TBC kan zich in elk orgaan voordoen en de symptomen variëren per aangedaan orgaan.

Tuberculose: wat kun je er aan doen?

De belangrijkste maatregelen om tuberculose te voorkomen zijn: zorgen dat je niet aangehoest wordt en kleine ruimten zo veel mogelijk vermijden. In sommige gevallen kan vaccinatie zinvol zijn, vooral als je langer dan drie maanden in een land verblijft of veel met de lokale bevolking in contact komt. Lange busreizen vallen hier ook onder.
Hoewel wij zelf de TBC vaccinatie niet geven, kunnen we je wel advies geven of een vaccinatie in jouw geval nuttig is. Voordat je het BCG (staat voor Bacille Calmette-Guérin) vaccin krijgt, moet je eerst een huidtest doen, waarbij je een krasje in je onderarm krijgt met een druppeltje vocht waar kleine delen van de tuberculose bacterie in zitten. Na drie dagen wordt er gekeken of er zich een rode plek ontwikkelt. Als dit het geval is dan kun je het vaccin niet krijgen (dan kan het zijn dat je er heftig op reageert). Je moet minimaal zes weken voor vertrek gevaccineerd worden.

Je krijgt het vaccin eenmaal toegediend. Je hoeft de vaccinatie nooit meer te herhalen. Een bijwerking is dat je soms last krijgt van lymfklierzwelling. Het vaccin laat een litteken achter. Je bent in principe levenslang beschermd na de vaccinatie. Het vaccin beschermt overigens niet tegen alle vormen van TBC.
Soms volstaat ook alleen het huidtestje, de zogenaamde Mantoux-test of kortweg Mantoux. Je doet dit dan minimaal drie dagen voor de reis en ongeveer 8 weken na terugkeer. Je kunt hieraan zien of je onderweg besmet bent met TBC.
Omdat het aflezen van een Mantoux-test precies moet gebeuren en daarom nogal wat ervaring vergt, verwijzen we je hiervoor en voor de vaccinatie naar de afdeling tuberculosebestrijding van de GGD.

© 2016 Vaccinaties op Reis. Disclaimer | Privacy | Colofon