medi icon

Voorzorgsmaatregelen om gezond te reizen

Vaccinaties en geneesmiddelen

 

Door vaccinaties of het slikken van tabletten kun je ziekten zoals hepatitis en malaria voorkomen. Bespreek jouw reis minstens vier weken voor vertrek met een deskundig reizigersadviseur. De gezondheidszorg op jouw reisbestemming kan minder goed zijn dan in Nederland. De Vaccinaties op Reis verpleegkundige houdt rekening met je gezondheidstoestand, het reisdoel, de reisduur en de reisroute.

 

 

Hygiëne

 

Was je handen goed met zeep. Doe dit altijd na gebruik van het toilet en voor je gaat eten. Was je handen ook voordat je gaat koken. Houd personen die buikpijn en/of diarree hebben buiten de keuken. Werk met goed schoongemaakte keukenmaterialen en gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. In (sub)tropische landen is het vaak warm en vochtig. In deze omgeving is je huid gevoeliger voor ontstekingen. Het is belangrijk om ook kleine wondjes te reinigen. Dit kan met lauwwarm drinkwater. Ziekten zoals hepatitis B kunnen overgebracht worden door onhygiënische materialen. Denk hierbij aan het laten zetten van een piercing of, tatoeage, het delen van scheermesjes (ook bij de kapper) of niet-steriele medische instrumenten.

Eten en drinken

 

Let op met wat je eet en drinkt. Voedsel – vooral rauw – is vaak niet veilig. Eet daarom geen rauw vlees, rauwe vis of schelpdieren. Dit geldt ook voor rauwe melk of melkproducten.
Voedsel bederft sneller bij hogere temperaturen. Om ziektekiemen te doden moet voedsel voldoende verhit zijn. Eet fruit alleen als je het zelf geschild hebt. Eet geen onverpakt ijs.
In veel landen is water uit de kraan geen drinkwater. IJsblokjes, verdunde drankjes (limonade) en gewassen salades zijn een risico als hier kraanwater voor gebruikt is. Water uit verzegelde flessen en gekookt kraanwater is veilig om te drinken. Water kan gezuiverd worden met een waterfilter. Chemische middelen zoals jodium of chloor kunnen ook gebruikt worden. Deze zijn verkrijgbaar in buitensportzaken. Jodium en chloor doden bacteriën, virussen en in mindere mate parasieten. Let op: Jodium mag niet gebruikt worden bij schildklierproblemen of wanneer je zwanger bent.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)

 

Soa’s komen overal ter wereld voor en worden vaker tijdens vakantie opgelopen. Reizigers die zich voornemen geen seks te hebben op reis, hebben incidenteel tóch seksueel contact. Niet in alle landen zijn betrouwbare condooms verkrijgbaar. Daarom is aan te raden om condooms uit Nederland mee te nemen, ook als seks tijdens je reis niet de bedoeling is. Een condoom geeft een goede bescherming tegen soa’s. Twijfel je of je een soa hebt? Let op, in 85% van de gevallen ervaart de persoon zelf geen klachten, terwijl ze wel besmet zijn en een soa kunnen overdragen. Naast Vaccinaties op reis bieden wij ook diensten op het gebied van soa’s. Ga naar Soaclinic.nl.

 

Een reisvaccinatie plannen?

 

Tijdens een consult bekijken we de gezondheidsrisico’s die bij de reisbestemming horen. We leggen uit wat deze precies inhouden en welke vaccinaties aanbevolen of verplicht zijn. Veel vaccinaties kunnen nog redelijk kort voor de reis aangeboden worden. Hepatitis A en DTP inentingen, die je voor vrijwel alle niet-westerse landen nodig hebt, kunnen zelfs nog op de dag van vertrek worden gegeven.

 

Laat je overigens niet al te erg ontmoedigen door alle informatie over narigheid op reis: de meeste mensen komen gezond en wel weer thuis. Het helpt wel als je de risico’s kent om je vakantie niet te laten bederven.

Maak een afspraak Meer informatie