medi icon

Hygiëne en reizen met kinderen

Reizen met kinderen

 

Reizen met kinderen is een uitdaging die een aparte voorbereiding eist. Voor de reis erheen en voor het verblijf op de vakantiebestemming. De meeste adviezen die voor volwassenen gegeven worden gelden ook voor kinderen maar een kind is nu eenmaal anders gebouwd dan een volwassene dus gelden er in bepaalde gevallen aangepaste regels. Kinderen zien geen gevaar en kunnen risico’s minder goed inschatten: ze drinken uit kranen, steken ongewassen handen in de mond, merken niet dat ze gaan verbranden en willen alle dieren aaien. Juist door de onbevangenheid van kinderen is het nodig extra aandacht te besteden aan dingen als:

  • heen-terugreis
  • voedsel
  • diarree
  • dieren en insecten
  • zon en temperatuur

Heen-en terugreis

Als je met kleine kinderen gaat vliegen houd er dan rekening mee dat het drukverschil tijdens de stijging en landing voor kinderoortjes zeer onprettig is. Stop daarom iets om op te kauwen of op te sabbelen in je handbagage of oefen thuis vast met je kindje om dit nare gevoel bij drukverschil te kunnen verhelpen. Stop ook een extra trui en sokken in de handbagage: hoog in de lucht kan het koud zijn.

Voedsel en diarree

Iedereen kan reizigersdiarree oplopen. Reden is meestal voedsel of water dat vervuild is. Diarree kun je niet altijd voor zijn, is vervelend maar gaat meestal vanzelf weer over maar heel kleine kinderen hebben een verhoogd risico op ernstige complicaties. Je kunt de kans op besmetting verminderen door een kind de handen te laten wassen na toiletbezoek en voor het eten, geen water uit de kraan te laten drinken, rauwe groente en fruit goed te wassen met flessenwater en niet zomaar voedsel uit een kraampje te laten eten.

Meer adviezen over diarree en voeding kunt u aan onze reisadviseur vragen tijdens het consult.

Dieren en insecten

Bijna ieder kind loopt af op een leuk hondje of poesje om te aaien en wil een bijzonder dier van dichtbij bekijken en aanraken. Toch is het niet verstandig om een kind altijd contact te laten maken met vreemde dieren omdat ze mogelijk besmet kunnen zijn met het rabiësvirus. Laat u voorlichten door de consulent over de mogelijke risico’s op de reisbestemming.

 

Kinderen zijn niet in staat zichzelf te beschermen tegen insectenbeten, bescherm je kind daarom goed tegen insectenbeten door:

 

  • Goed bedekkende kleding.
  • Gebruik een insecten-werend middel dat DEET bevat.
  • Laat je kind onder een muskietennet (klamboe) slapen, ook overdag.

 

Kinderen zijn gevoeliger voor zonlicht. Voor hen zijn de hierboven beschreven adviezen daarom extra belangrijk. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, minimaal factor 30. Laat kinderen niet op blote voeten in zeewater spelen.

 

Laat kinderen niet met dieren spelen!

 

Kinderen ouder dan zeven dagen kunnen mee in het vliegtuig. Informeer naar de regels bij je vliegtuigmaatschappij. Oorpijn kan ontstaan door de veranderende luchtdruk tijdens het stijgen en landen. Slikken verhelpt dit. Geef je kind daarom wat te eten of te drinken tijdens het opstijgen en landen. Kinderen kunnen ook sneller last krijgen van reisziekte. Als je weet dat jouw kind gevoelig voor reisziekte is kun je tabletten tegen reisziekte geven.

 

 

Maak een afspraak