Mexico: vaccinaties die verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Mexico alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Mexico binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Mexico: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Mexico aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Mexico: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Mexico inentingen aangeraden tegen hepatitis B en rabiës (=hondsdolheid). Soms worden voor Mexico vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Mexico: malaria preventie

Zie malariakaart van Mexico. In Mexico komt malaria voor in het grensgebied met Guatemala. In dit gebied kun je volstaan met alleen anti-muggenmaatregelen. De rest van Mexico, inclusief de provincie Yucatan en Cancún, is malariavrij.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Praktische informatie over inentingen voor Mexico

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Meer over hepatitis A

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.
Meer over hondsdolheid

Andere gezondheidsrisico's voor Mexico

In Mexico kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue en filariasis komen voor. Andere relevante onderwerpen voor Mexico: ongevallen en reizen met het vliegtuig.


Klik hier voor de ultieme checklist voor je reisartikelen op de website van JoHo

Inentingen en vaccinaties voor buurlanden van Mexico