Vaccinaties Dengue

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Dengue. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

De Ziekte Dengue

Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, is een virale infectie die wordt overgedragen door muggenbeten, voornamelijk die van de Aedes aegypti-mug. Deze mug is vooral actief overdag, vooral tijdens de vroege ochtend en de late namiddag. Dengue komt voor in tropische en subtropische gebieden over de hele wereld, met name in delen van Zuidoost-Azië, de Stille Oceaan, het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika, en Afrika.

Verschijnselen van Dengue

De symptomen van dengue kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten:

In ernstigere gevallen kan dengue leiden tot denguehemorragische koorts, gekenmerkt door bloedingen, een verlaagd aantal bloedplaatjes en mogelijk levensbedreigende complicaties zoals shock.

Landen waar Dengue voorkomt

Nuttige informatie

Risico

Bescherming

Aangezien er momenteel geen specifieke behandeling voor dengue is, is preventie van cruciaal belang. Maatregelen om dengue te voorkomen zijn onder meer: Muggenwerende maatregelen: Draag kleding die de huid bedekt, gebruik muggenwerende middelen en slaap onder een klamboe, vooral overdag. Vermijd stilstaand water: Staand water is een broedplaats voor muggen. Zorg ervoor dat er geen stilstaand water in en rond uw huis is. Vaccinatie: Hoewel er momenteel geen goedgekeurd vaccin is voor dengue in alle landen, kunnen vaccins een optie zijn in sommige gebieden.