Vaccinaties Dengue

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Dengue. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

De Ziekte Dengue

Wat is Dengue?

Dengue (knokkelkoorts) is een virale infectie. Besmetting vindt plaats via de beet van een geïnfecteerde mug. De ziekte verloopt meestal zonder symptomen of mild (80%). Bij personen die symptomen krijgen variëren de klachten van een griepachtig beeld met koorts, hoofdpijn, huiduitslag en spier- en gewrichtspijn tot ernstige ziekte. Ernstige dengue kan in zeldzame gevallen leiden tot fatale bloedingen en orgaanfalen. Gelukkig wordt dit bij reizigers die maar kort op reis gaan, zelden gezien.   Er zijn 4 types van het virus die dengue infectie veroorzaken bij mensen. Na het doormaken van dengue is men levenslang beschermd tegen het type dat de infectie veroorzaakt heeft, maar slechts gedurende één jaar tegen de andere types. Bij een nieuwe infectie met een ander type dan de eerste besmetting, is er een grotere kans op het ontwikkelen van ernstige dengue.   Dengue is endemisch in bijna alle (sub)tropische landen en komt met name voor in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. De Aedes-muggen die de ziekte overdragen steken tussen zonsopgang en zonsondergang. Het risico op dengue is over het algemeen groter in stedelijke gebieden. Dengue komt regelmatig voor bij reizigers.

Bestaat er een vaccinatie voor Dengue?

Ja, gelukkig bestaat er tegenwoordig een betrouwbaar vaccin tegen Dengue. Er zijn 2 vaccins tegen dengue, waarvan er 1 ook is goedgekeurd voor consumenten: Qdenga. Het vaccin wekt antistoffen op tegen alle vier types van het denguevirus. In het eerste jaar na toediening van een volledige serie beschermt het vaccin ongeveer 80% tegen symptomen bij een infectie en 95% tegen ziekenhuisopname.

 

Zijn er bijwerkingen van het vaccin?

Qdenga is een levend-verzwakt vaccin. Dit betekent dat het vaccin niet gelijktijdig gegeven mag worden met andere levend-verzwakte vaccins, zoals het gele koorts vaccin en het vaccin tegen mazelen. Het mag wel gelijktijdig gegeven worden met alle andere vaccins die wij aanbieden.

 

Bijwerkingen van het vaccin kunnen zijn:


Deze bijwerkingen ontstaan meestal 2 dagen na het toedienen van de vaccinatie en duren maximaal 3 dagen.  

Wanneer kan ik me laten vaccineren?

Vaccineren is aan te raden wanneer een reis langer duurt dan 4 weken. Wanneer je al eerder dengue hebt doorgemaakt, en dit is langer dan een jaar geleden, is het zelfs dringend aan te raden om je te laten vaccineren. Ook wanneer de reis korter duurt dan 4 weken. Dit omdat een tweede besmetting heftiger kan verlopen. Het eerste jaar na het doormaken van dengue hoef je je juist niet te laten vaccineren, omdat je dan nog beschermd bent door de antistoffen die je lichaam heeft aangemaakt door de infectie zelf.

Hoe vaak moet ik mij tegen Dengue vaccineren?

Het vaccin is goedgekeurd voor iedereen ouder dan 4 jaar. Er zijn 2 vaccins nodig, met een tussenpauze van 3 maanden. Pas wanneer beide vaccins gegeven zijn is er een bescherming van 4,5 jaar. In uitzonderingsgevallen kan er gekozen worden voor vaccineren met 1 vaccinatie voor vertrek, maar deze medische inschatting kan alleen gemaakt worden op basis van individuele gevallen. Wij raden je daarom aan om je voor vertrek altijd goed te laten adviseren. Of er na 4,5 jaar enkel een boostervaccinatie nodig is, of dat beide vaccins herhaald moet worden is nog niet bekend.

Wanneer kan ik me niet laten vaccineren?

Vaccineren is niet mogelijk wanneer je immuunsysteem onderdrukt wordt door bijvoorbeeld medicatie of ziekte. Daarnaast is vaccineren niet mogelijk tijdens de zwangerschap. Indien er sprake is van een zwangerschapswens, dan wordt geadviseerd de zwangerschapswens uit te stellen tot 4 weken na de laatste vaccinatie. Op dit moment is er onvoldoende data over de eventuele gevolgen van vaccineren i.c.m. het geven van borstvoeding. Om die reden wordt vaccineren tegen dengue gedurende de borstvoedingsperiode afgeraden.

Samengevat:

 • Vaccinatieschema: 2 dosissen, over 3 maanden
 • Beschermingsduur: Minimaal 4,5 jaar Bijwerkingen: Pijn op de injectieplaats, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid Starttijd vaccinatie: Minstens 3 maanden voor vertrek

  Verschijnselen van Dengue

  De symptomen van dengue kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten:

    In ernstigere gevallen kan dengue leiden tot denguehemorragische koorts, gekenmerkt door bloedingen, een verlaagd aantal bloedplaatjes en mogelijk levensbedreigende complicaties zoals shock.

  Landen waar Dengue voorkomt

  Nuttige informatie

  Risico

  Bescherming