Vaccinaties Colombia

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Colombia. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

Bekijk alle bestemmingen

Zuid-Amerika

Wat de twee continenten Zuid en Noord-Amerika van elkaar gescheiden houdt, is de rivier de Darién . De landen die behoren tot het Zuid-Amerikaanse continent zijn: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Uruguay, Suriname, Venezuela, Falklandeilanden en Zuidelijke Sandwicheilanden. Zuid-Amerika is het enige continent waar alle onafhankelijke landen republieken zijn.

Maak een afspraak

Verplichte vaccinaties voor Colombia

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Colombia verplicht voor alle reizigers die komen uit Angola, Brazilië, Congo (DRC) en Oeganda.   Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.  

Aanbevolen vaccinaties voor Colombia

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Colombia aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en inenting tegen gele koorts. De gele koorts inenting wordt niet aanbevolen boven de 2300 meter en ook niet in Bogotá en het departement San Andrés en Providencia, zie gele koorts kaart Zuid-Amerika.   In de grensgebieden met Venezuela in Colombia en Guyana komt meer mazelen voor door vluchtelingen uit Venezuela. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Colombia inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid). Soms worden voor Colombia vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.  

Colombia

Extra informatie voor Colombia

DTP-inenting De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.   Inenting tegen hepatitis A Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.   Inenting tegen gele koorts De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.   Hepatitis B inentingen Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.   Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.  

Er komt in Colombia malaria voor, zie malariakaart Colombia. Voor bepaalde delen van Colombia wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen.   Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.  

Andere gezondheidsrisico's voor Colombia

  In Colombia kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue komt voor. Andere relevante onderwerpen voor Colombia: ongevallen en reizen met het vliegtuig.