medi icon

Wat je moet weten over klamboes of muskietennetten

De gaatjesgrootte van een klamboe

Er zijn twee manieren om de gaatjesgrootte of “mesh size”, ook wel afgekort als “mesh”, aan te geven voor een klamboe: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt een gaatjesgrootte aan van maximaal 1,5 bij 1,5 millimeter. Een andere veel gebruikte manier om de gaatjesgrootte van een muskietennet aan te geven is het aantal gaatjes per vierkante inch: dit moet minimaal 156 zijn. Klamboes voor malariagebieden die in Nederland te koop zijn hebben vaak een mesh size van 200 of meer.

 

Geïmpregneerde klamboes

Als je naar een malariagebied reist, kun je het beste een geïmpregneerde klamboe kopen. Dit is een muskietennet waar een insectendodend middel op aangebracht is. Dit heeft een aantal voordelen. De malariamug kan soms een hele nacht op een klamboe zitten wachten tot een arm of been tegen de zijkant komt om je te prikken. Bij een geïmpregneerde klamboe gaat de mug dood voordat ze de kans krijgt om je te steken. Ook kleine gaten, die altijd wel voorkomen in een klamboe als je een tijdje reist, zijn minder gevaarlijk. Bovendien zijn er door de geïmpregneerde klamboe minder muggen in je kamer waardoor de kans kleiner is dat je geprikt wordt als je bijvoorbeeld ’s nachts naar de wc gaat.

Er zijn twee soorten geïmpregneerde muskietennetten: de gewone klamboes, vaak geïmpregneerd met permetrine, die ongeveer zes maanden werkzaam blijven bij dagelijks gebruik. Er zijn ook muskietennetten die jarenlang werkzaam blijven, bijvoorbeeld met deltametrine. Deze klamboes kun je ook meerdere malen wassen, zonder dat ze hun werkzaamheid verliezen. Als je korter dan een half jaar gaat reizen is een gewone geïmpregneerde klamboe voldoende. Ga je langer, dan kun je beter een klamboe met een langwerkend insecticide kopen. De insect-dodende middelen die op klamboes gebruikt worden zijn onschadelijk voor mensen, ook bij langdurig gebruik.

 

Pyramide- of kelkvormige klamboe

De klamboe heeft de vorm heeft van een piramide of van een kelk. Het voordeel hiervan is dat je slechts één punt aan het plafond nodig hebt om de klamboe op te hangen. Haakjes om dit te doen worden vaak meegeleverd met de klamboe, maar kun je ook los kopen.

 

Boxmodel klamboe

Deze klamboe heeft een rechthoekig doosmodel. Een voordeel hiervan is dat de klamboe recht om het bed hangt waardoor je meer ruimte hebt en je er minder snel tegenaan ligt. Het kost wat meer moeite om hem op te hangen omdat de klamboe aan vier punten bevestigd moet worden.

 

Wigvormig of driehoekig model klamboe

Deze klamboe heeft de vorm van een langwerpige driehoek. Het uiteinde is met pinnen vast te zetten waardoor het een geschikte klamboe is als je in de buitenlucht wilt overnachten. Je kunt hem dan bijvoorbeeld aan een boom bevestigen.

 

Hoe gebruik je een klamboe?

De klamboe moet je onder het matras instoppen, anders kunnen er muggen naar binnen komen. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen grote gaten in komen, en als ze er wel in komen moet je ze repareren. Controleer voor dat je gaat slapen of er geen muggen in de klamboe zitten.

 

Een klamboe ophangen

Het is handig om wat touw en punaises mee te nemen voor het ophangen. Andere ophanghulpen: brede klustape (voor stapelbedden), tandfloss (licht en sterk) en de combinatie elastiek en veiligheidsspeld (kun je aan een binnentent bevestigen).

In de goedkopere overnachtingsplaatsen hangen vaak geen klamboes en als ze er wel hangen dan zitten er vaak gaten in, zijn ze te klein zodat je ze niet in kunt stoppen of zijn ze erg vies. Je kunt eventueel je eigen klamboe er overheen hangen.

 

Waar zijn klamboes te koop?

Alle buitensportzaken verkopen klamboes. Ook bij sportzaken en op het internet zijn ze te krijgen. Bekende merken in Nederland zijn Care Plus en Travelsafe. Je kunt klamboes in het land van bestemming kopen, maar dat zijn vaak zware exemplaren en er komen snel grote gaten in. Ook zijn ze nogal eens te klein om over alle soorten bedden te passen. Bovendien zijn de mazen van de lokale klamboes vaak te groot (zodat de muggen er doorheen kunnen komen) of te klein (zodat je het veel te warm krijgt door te weinig ventilatie).

 

Maak een afspraak