medi icon

Wat is DEET?

DEET

DEET is een stof die de geursensoren van de muggen in de war brengt. Na het aanbrengen van DEET ruiken de muggen je niet meer en zal je veel minder gestoken. DEET wordt al tientallen jaren gebruikt en is nog steeds het effectiefste insect-werende middel – met bovendien weinig bijwerkingen. DEET is te koop als gel, spray of lotion.

 

Welke sterkte DEET heb je nodig?

 

In malariagebieden heb je minimaal 30% DEET nodig. Bij kleinere concentraties neemt de effectiviteit af. Een concentratie van meer dan 40% DEET wordt niet aanbevolen. Dit kan schadelijke effecten hebben op de gezondheid. Hoe hoger de concentratie, hoe langer de werkingsduur: 30% DEET is ongeveer zes uur werkzaam en 40% DEET iets langer – dit hangt erg af van de omstandigheden.

 

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft moet je DEET van maximaal 30% gebruiken. Dezelfde sterkte geldt ook voor kinderen tot twee jaar oud. Vanaf de leeftijd van twee jaar mag dus meer dan 30% DEET gebruikt worden.

Adviezen bij het gebruik van DEET

  • Doe de eerste keer een beetje DEET op een arm of been om te testen hoe je huid reageert voordat je grotere delen van je huid insmeert.
  • Breng DEET aan op de onbedekte huid, dus niet onder de kleren. Breng net genoeg aan om de huid te bedekken – niet overdadig insmeren.
  • Voorkom contact met lippen, ogen en open of geïrriteerde huid (zoals door de zon verbrande huid of wondjes). Het beste is om de plekken af te spoelen met water als er per ongeluk wel DEET op gekomen is.
  • Was je handpalmen nadat je DEET hebt aangebracht, zodat het niet per ongeluk in je mond of ogen komt.
  • Was de ingesmeerde lichaamsdelen ’s avonds voor je naar bed gaat. Zeker als je DEET meerdere dagen achter elkaar gebruikt is dit van belang.
  • Als je zowel zonnebrandcrème als DEET wilt gebruiken, moet je eerst de zonnebrandcrème aanbrengen en enige uren later de DEET. Als dit niet gebeurt, dan kan de werkzaamheid van de zonnebrandcrème verminderen.
  • Je kunt DEET ook op kleding gebruiken (bijvoorbeeld op dunne sokken) om te voorkomen dat je er doorheen gestoken wordt.
  • DEET heeft de eigenschap sommige type plastic wat kleverig te maken. Kijk er dus niet van op als je plastic stoel wat plakkerig wordt. Wees ook voorzichtig met plastic horlogebandjes, brillen enzovoorts.
  • Wij raden aan om bij kinderen een concentratie te gebruiken van maximaal 30%. Ook is het verstandig om niet de handen in te smeren, zodat DEET niet op de mond of in de ogen kan worden gewreven. Zuigelingen kunnen beter geen DEET gebruiken.
  • Zwangere vrouwen kunnen DEET gebruiken. Gebruik het wel zo weinig mogelijk – bij voorkeur in een concentratie van maximaal 30%. Malaria verloopt in de zwangerschap trouwens vaak ernstiger, dus is het van belang om zo min mogelijk gestoken te worden door muggen.

 

Benodigde hoeveelheid DEET

  • Bij normaal gebruik in een malariagebied heb je per persoon per week ongeveer één flesje anti-muggenmiddel nodig.
  • Als je DEET overdag en ‘s avonds gebruikt en af en toe op je kleding, gebruik je ongeveer 10 milliliter per dag.
  • Als je DEET overdag gebruikt en een paar uur ’s avonds gebruikt in een gebied waar je niet veel zweet en je huid voor het grootste deel bedekt is, gebruik je ongeveer 5 milliliter per dag.
  • Als je DEET alleen gebruikt tijdens de schemering en ’s avonds, terwijl je ook muggenwerende kleding (lange broek en lange mouwen) draagt, gebruik je ongeveer 3 milliliter per dag.

 

DEET als spray, gel of lotion

De spray is efficiënter en handiger in gebruik en kan ervoor zorgen dat je geen DEET aan je handen krijgt. De lotion smeert vaak wat dikker dan de spray. Een gel is vergelijkbaar met de lotion maar smeert gemakkelijker.

 

Maak een afspraak