medi icon

Wat is een vaccinatie, en wanneer moet ik hem plannen?

Bij een vaccinatie krijg je (een deel van) een bacterie of virus via een naald ingebracht. Het lichaam maakt daarna antistoffen aan, waardoor je de ziekte zelf niet kunt krijgen of er veel minder last van hebt. De injecties worden meestal gegeven in de bovenarm. Als je meer dan twee vaccinaties nodig hebt, dan kan het gebeuren dat je de injectie in je bovenbeenspier krijgt. De meeste inentingen geven een bescherming van bijna 100%. Voor verschillende bestemmingen zijn er een aantal vaccinaties verplicht, ook worden er een aantal vaccinaties aanbevolen. Meer informatie per bestemming kunt u hier vinden – ook mag u altijd contact met ons opnemen!

 

Hoe lang voor de reis kan ik het beste de vaccinatie inplannen?

De hepatitis A vaccinatie is nog zinvol tot op de dag van vertrek, maar je kunt de inenting het beste minimaal twee weken van te voren halen.

De DTP vaccinatie is ook nog zinvol op de dag van vertrek, maar beter is om de inenting minimaal drie dagen voor je weg gaat te halen.

Het buiktyfus vaccin kun je het beste minimaal één tot twee weken voor aankomst op je bestemming halen.

Het gele koorts vaccin kun je het beste minimaal tien dagen van te voren halen, deze termijn geldt ook als je naar een land reist waar de inenting verplicht is.

Voor vaccinatie tegen hepatitis B geldt een termijn van minimaal zeven maanden voor vertrek. Je kunt je ook een maand voor je reis nog laten inenten. Je krijgt de derde prik dan na je reis en bent wat minder goed beschermd.

Vaccinatie tegen meningitis kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.

Voor hondsdolheid kun je het beste vier weken van te voren beginnen met de inentingen. Bij tijdgebrek kan het ook nog drie weken van tevoren.

Het vaccin tegen Japanse encefalitis kun je het beste minimaal zes weken van te voren halen. Eventueel kan het ook nog vier weken van te voren, maar dan ben je minder goed beschermd.

Voor TBC geldt een termijn van minimaal zes weken voor vertrek. Voor je inenting moet je drie dagen van te voren nog een Mantoux test ondergaan. Reken dus op een termijn van zeven weken.

Met inentingen tegen teken encefalitis kun je het beste minimaal zes maanden voor je reis beginnen. Eventueel kun je drie weken van te voren nog gevaccineerd worden, maar dan ben je minder goed beschermd.

Last-minute vaccinaties: bij ons geen probleem

 

Het kan altijd gebeuren dat je een last minute vakantie hebt geboekt of dat je er pas op het laatste moment achter komt dat je nog vaccinaties of malariapillen nodig hebt. Dat is bij ons geen probleem. Veel vaccinaties kunnen nog kort van tevoren gegeven worden. Hepatitis A en DTP inentingen, die je voor vrijwel alle niet-westerse landen nodig hebt, kunnen zelfs nog op de dag van vertrek worden gegeven.

Maak een afspraak