medi icon

ORS en hoe het werkt

Door de suiker in ORS wordt het water dat je drinkt sneller in de bloedbaan opgenomen als je uitgedroogd bent. Het zout in ORS vult de tekorten aan die je krijgt doordat je met de diarree niet alleen water, maar ook zout verliest.

Waar kun je ORS kopen?

ORS wordt vrijwel overal ter wereld verkocht, ook in Nederland. Kijk bij drogisten, apotheken en buitensportzaken. Het is erg belangrijk dat je op de verpakking kijkt hoe ORS verdund moet worden: soms in één liter, soms in 750 milliliter en soms per glas. Als je twijfelt, neem dan de slappere verdunning. Je kunt ORS in vloeibare vorm niet langer dan 12 uur bewaren, in de koelkast 24 uur. ORS smaakt wat zoutig en is niet erg lekker.

 

Hoe gebruik je ORS?

Als je vaak diarree hebt (meer dan zes keer per dag), neem dan een paar grote glazen van de ORS oplossing elke keer dat je diarree hebt. Je mag, als je dorst hebt, ook meer drinken. Als je flink diarree hebt moet je heel veel (liters) drinken. Ook als je braakt blijft het belangrijk om veel te drinken, een deel van het vocht blijft binnen, ook als je vijf minuten nadat je gedronken hebt moet overgeven. Soms helpt het om vaak kleine beetjes te drinken.

Duizeligheid en hoofdpijn kunnen symptomen zijn van uitdroging. Als je diarree hebt en je krijgt hier last van, probeer dan twee liter vocht te drinken en zie of het helpt.

 

 

Samenstelling verschillende dranken t.o.v. ORS

In het staatje hierboven kun je zien dat cola of andere dranken niet zomaar als vervanging van ORS kunnen worden gebruikt. Er zit teveel verschil in de samenstelling. Cola heeft bijvoorbeeld te weinig zout, kippenbouillon te veel. Kippenbouillon heeft weer geen suiker.

Gebruik dus altijd ORS als het kan en improviseer alleen met andere dranken als je niets anders hebt.

Bron: huisartsenstandaard acute diarree

 

ORS zelf maken

ORS zelf maken is niet moeilijk (maar zie hierboven):

Neem acht afgestreken theelepels suiker of honing en één afgestreken theelepel zout en doe dat in een liter schoon water. Voor de smaak kun je er een scheutje sinaasappel-, limoen- of citroensap bij doen. Dit heeft ook als voordeel dat er kalium in zit. De zelfgemaakte ORS mag niet zouter smaken dan tranen.

Als ORS zelf maken op bovenstaande manier niet lukt kun je één afgestreken theelepel zout aan een literfles cola toevoegen. Dit klinkt misschien niet erg smakelijk, maar ORS zelf maken op deze manier levert wel een redelijke vloeistof op om uitdroging te voorkomen. Als je eerst wat suiker in de cola doet gaat de prik eruit.

Heb je nog een vaccinatie nodig voor je reis?

 

 

Maak een afspraak