Vaccinaties Waterpokken

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Waterpokken. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

De Ziekte Waterpokken

Waterpokken of varicella is een zeer besmettelijke veel voorkomende kinderziekte die veroorzaakt wordt door het virus varicella zoster (het virus dat ook verantwoordelijk is voor gordelroos). Het virus wordt overgedragen door niezen, hoesten en praten of door contact met vocht uit de blaasjes. Bijna alle volwassenen in Nederland hebben waterpokken doorgemaakt en kunnen de ziekte niet opnieuw krijgen.

 

Waterpokken of varicella is een zeer besmettelijke veel voorkomende kinderziekte die veroorzaakt wordt door het virus varicella zoster (het virus dat ook verantwoordelijk is voor gordelroos). Het virus wordt overgedragen door niezen, hoesten en praten of door contact met vocht uit de blaasjes. Maak ook al voor er huiduitslag optreedt is waterpokken al besmettelijk. De een heeft slecht enig ongemak van waterpokken de ander ziek helemaal bont en voelt zich ziek.

 

Verschijnselen van Waterpokken

Hoewel waterpokken een onschuldige ziekte is voor bijna iedereen kunnen sommige mensen flink ziek worden na een besmetting. Dat zijn:

   

Landen waar Waterpokken voorkomt

Nuttige informatie

Risico

Hoewel waterpokken een onschuldige ziekte is voor bijna iedereen kunnen sommige mensen flink ziek worden na een besmetting. Dat zijn:

   

Bescherming

Er zijn vaccins tegen waterpokken verkrijgbaar sinds 2004: Provarivax ®, ProQuad®, Priorix-Tetra®. Het zijn alle drie vaccins die levende verzwakte virussen bevatten. De vaccinatie tegen waterpokken wordt niet in het RVP (rijksvaccinatieprogramma) gegeven maar is op eigen kosten beschikbaar.

 

Voor een optimale bescherming zijn 2 vaccinaties nodig met een tussentijd van 4 tot 8 weken. De beschermingsduur is nu nog 14 jaar maar mogelijk is dit langer. De onderzoeken hiernaar lopen nog. Omdat de vaccins levend verzwakte virussen bevatten zijn de vaccins niet voor iedereen geschikt. De vaccins kunnen niet worden gegeven aan:

   

Bijwerkingen;

 

Zoals bij ieder vaccin zijn milde bijwerkingen normaal: licht koorts, roodheid, pijn bij injectieplaats.