Vaccinaties en inentingen voor Suriname

Suriname: vaccinaties die verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Suriname alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Suriname binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Suriname: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Suriname aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht) en een gele koorts inenting.

Suriname: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Suriname inentingen aangeraden tegen hepatitis B. Soms worden voor Suriname vaccinaties tegen deze ziekte aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Suriname: malaria preventie

Zie malariakaart van Suriname. In het zuidelijke deel van Suriname komt malaria voor. Voor een deel van dit gebied raden we je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in dit deel van Suriname. In het kustgebied van Suriname komt sporadisch malaria voor en kun je volstaan met anti-muggenmaatregelen.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Praktische informatie over inentingen voor Suriname

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming. Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 25 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Meer over hepatitis A

Inenting tegen gele koorts
De inenting tegen gele koorts geeft een bescherming van tien jaar. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.
Meer over gele koorts

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Andere gezondheidsrisico's voor Suriname

In Suriname kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue, schistosomiasis (=bilharzia) (alleen in het kustgebied) en filariasis komen voor. Andere relevante onderwerpen voor Suriname: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

Inentingen en vaccinaties voor buurlanden van Suriname

© 2016 Vaccinaties op Reis. Disclaimer | Privacy | Colofon