Alles over klamboes en hoe je ze gebruikt

Klamboes

Klamboes zijn voor malariagebieden onontbeerlijk. Naast de malariamug beschermt een klamboe je ook tegen de dengue mug, de gele koorts mug en ander vliegend en kruipend gespuis zoals kakkerlakken. Het gebruik van een goede klamboe vermindert de kans op malaria aanzienlijk.

De gaatjesgrootte van een klamboe

Er zijn twee manieren om de gaatjesgrootte of “mesh size”, ook wel afgekort als “mesh”, aan te geven voor een klamboe: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt een gaatjesgrootte aan van maximaal 1,5 bij 1,5 millimeter. Een andere veel gebruikte manier om de gaatjesgrootte van een muskietennet aan te geven is het aantal gaatjes per vierkante inch: dit moet minimaal 156 zijn. Klamboes voor malariagebieden die in Nederland te koop zijn hebben vaak een mesh size van 200 of meer.

Geïmpregneerde klamboes

Als je naar een malariagebied reist, kun je het beste een geïmpregneerde klamboe kopen. Dit is een muskietennet waar een insectendodend middel op aangebracht is. Dit heeft een aantal voordelen. De malariamug kan soms een hele nacht op een klamboe zitten wachten tot een arm of been tegen de zijkant komt om je te prikken. Bij een geïmpregneerde klamboe gaat de mug dood voordat ze de kans krijgt om je te steken. Ook kleine gaten, die altijd wel voorkomen in een klamboe als je een tijdje reist, zijn minder gevaarlijk. Bovendien zijn er door de geïmpregneerde klamboe minder muggen in je kamer waardoor de kans kleiner is dat je geprikt wordt als je bijvoorbeeld ’s nachts naar de wc gaat.

Er zijn twee soorten geïmpregneerde muskietennetten: de gewone klamboes, vaak geïmpregneerd met permetrine, die ongeveer zes maanden werkzaam blijven bij dagelijks gebruik. Er zijn ook muskietennetten die jarenlang werkzaam blijven, bijvoorbeeld met deltametrine. Deze klamboes kun je ook meerdere malen wassen, zonder dat ze hun werkzaamheid verliezen.

Als je korter dan een half jaar gaat reizen is een gewone geïmpregneerde klamboe voldoende. Ga je langer, dan kun je beter een klamboe met een langwerkend insecticide kopen.

De insectendodende middelen die op klamboes gebruikt worden zijn onschadelijk voor mensen, ook bij langdurig gebruik.

Pyramide- of kelkvormige klamboe
Klamboe in de vorm van een pyramidepfkelk

Pyramide- of kelkvormige klamboe

De klamboe heeft de vorm heeft van een piramide of van een kelk. Het voordeel hiervan is dat je slechts één punt aan het plafond nodig hebt om de klamboe op te hangen. Haakjes om dit te doen worden vaak meegeleverd met de klamboe, maar kun je ook los kopen.

Box- of doosmodel klamboe
Klamboe in de vorm van een doos

Boxmodel klamboe

Deze klamboe heeft een rechthoekig doosmodel. Een voordeel hiervan is dat de klamboe recht om het bed hangt waardoor je meer ruimte hebt en je er minder snel tegenaan ligt. Het kost wat meer moeite om hem op te hangen omdat de klamboe aan vier punten bevestigd moet worden.

Wigvormige klamboe
Klamboe in de vorm van een wig

Wigvormig of driehoekig model klamboe

Deze klamboe heeft de vorm van een langwerpige driehoek. Het uiteinde is met pinnen vast te zetten waardoor het een geschikte klamboe is als je in de buitenlucht wilt overnachten. Je kunt hem dan bijvoorbeeld aan een boom bevestigen.

Hoe gebruik je een klamboe?

De klamboe moet je onder het matras instoppen, anders kunnen er muggen naar binnen komen. Ook moet je ervoor zorgen dat er geen grote gaten in komen, en als ze er wel in komen moet je ze repareren. Check voordat je gaat slapen of er geen muggen in de klamboe zitten.

 

Een klamboe ophangen

Het is handig om wat touw en punaises mee te nemen voor het ophangen. Andere ophanghulpen: brede klustape (voor stapelbedden), tandfloss (licht en sterk) en de combinatie elastiek en veiligheidsspeld (kun je aan een binnentent bevestigen).

In de goedkopere overnachtingplaatsen hangen vaak geen klamboes en als ze er wel hangen dan zitten er vaak gaten in, zijn ze te klein zodat je ze niet in kunt stoppen of zijn ze erg vies. Je kunt eventueel je eigen klamboe eroverheen hangen.

Waar zijn klamboes te koop?

Alle buitensportzaken verkopen klamboes. Ook bij sportzaken en op het internet zijn ze te krijgen. Bekende merken in Nederland zijn Care Plus en Travelsafe. Je kunt klamboes in het land van bestemming kopen, maar dat zijn vaak zware exemplaren en er komen snel grote gaten in. Ook zijn ze nogal eens te klein om over alle soorten bedden te passen. Bovendien zijn de mazen van de lokale klamboes nogal eens te groot (zodat de muggen er doorheen kunnen komen) of te klein (zodat je het veel te warm krijgt door te weinig ventilatie).

Alkmaar

Terborchlaan 311, 1816 MH Alkmaar
(in Victoria Plaza)
Maak een afspraak

Almere

Iepenstraat 28, 1326 BA Almere Stad
(in ArtFysio)
Maak een afspraak

Amersfoort

De Brand 5, 3823 LE Amersfoort
(bij FysioHolland)
Maak een afspraak

Apeldoorn

Derk Kamphuisweg 11, 7339 HP Ugchelen
Maak een afspraak

Amsterdam Taksteeg

Taksteeg 8, 1012 PB Amsterdam
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Amsterdam

Olympiaplein 74A, 1076 AG Amsterdam
(in Sport Medisch Centrum Amsterdam)
Maak een afspraak

Breda

Laan van Mertersem 65, 4812 PR Breda
(in Breda West paramedisch centrum)
Maak een afspraak

Den Haag

Paviljoensgracht 18, 2512 BP Den Haag
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Eindhoven

Ds. Th. Fliednerstraat 1, 5631 BN Eindhoven
(in Maxima Medisch Centrum)
Maak een afspraak

Groningen

Damsterdiep 49-53, 9711 SH Groningen
(in Gezondheidsplein Damsterdiep)
Maak een afspraak

Haarlem

Zeedistelweg 1 - 2015 KT Haarlem
(in Medi-Prevent pand naast Life-Fit Centre)
Maak een afspraak

Hoofddorp

Skagerrak 330, 2133 DX Hoofddorp
(in Paramedisch Centrum Skagerrak)
Maak een afspraak

Leiden

Stationsweg 2D, 2312 AV Leiden
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Nijmegen

Kanunnik Mijllinckstraat 75, 6525 WS Nijmegen
(in Berg & Van Riel Fysiotherapie)
Maak een afspraak

Rotterdam

Bentinckplein 12-14, 3039 KL Rotterdam
(in Fysico trainingscentrum)
Maak een afspraak

Tilburg

Ketelhavenplein 243, 5045 NE Tilburg
(in Fysiotherapie Tilburg Reeshof)
Maak een afspraak

Utrecht

Sint Jacobsstraat 273-275, 3511 BP Utrecht
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Zwolle

Dobbe 21, 8032 JW Zwolle
(in fysiotherapie praktijk de Dobbe)
Maak een afspraak

Arnhem

Hollandweg 52, 6843 JP Arnhem
(bij De Mobiele Fysio- en huidtherapeut)
Maak een afspraak
© 2018 Vaccinaties op Reis. Disclaimer | Privacy | Colofon