Buiktyfus vaccinatie aanbevolen bij verblijf van langer dan twee weken (donkerpaars) of drie maanden (roze).
Landen waar buiktyfus voorkomt

Voor welke landen heb je een buiktyfus inenting nodig?

Buiktyfus komt voor in Marokko en Jemen, in Haïti en in een aantal landen in Azië. In landen waar het risico op de ziekte groot is, wordt een buiktyfus vaccinatie aanbevolen bij een verblijf van langer dan twee weken. Zie kaartje.

Buiktyfus inenting

Wij adviseren je om buiktyfus vaccinatie te nemen voor alle risicogebieden, afhankelijk van je reisduur en je gezondheidstoestand. Meestal hoef je voor vakanties van korter dan twee weken niet tegen buiktyfus gevaccineerd te worden.

De inenting bestaat uit één prik. De beschermingsduur van het buiktyfus vaccin is drie jaar. 70% van de mensen die de buiktyfus inenting krijgen is beschermd, de bescherming is dus beperkt.

Mensen met een vaatprothese (dit geldt niet voor stents), een kunsthartklep en mensen die maagzuurremmers gebruiken wordt in bepaalde gevallen ook aangeraden om een buiktyfus inenting te nemen.

Buiktyfus: de ziekte

Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en komt in veel tropische landen voor. De buiktyfus bacterie wordt overgebracht door slechte hygiëne; iemand die besmet is met buiktyfus scheidt de bacterie via de ontlasting uit en zo kan de salmonella bacterie bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen.

Buiktyfus: verschijnselen

De symptomen van buiktyfus zijn hoge koorts, buikpijn, hoofdpijn en algemeen ziek zijn. Soms is er diarree, maar ook verstopping komt voor. Buiktyfus ontstaat één tot twee weken na besmetting.

Buiktyfus: wat kun je er aan doen?

Naast een vaccinatie is goede hygiëne belangrijk: dus handen wassen na toiletbezoek en voor het eten. Dit is belangrijk omdat behalve buiktyfus ook andere ziekten op deze manier worden overgedragen.