Nieuw coronavirus; Wuhan, China

Het nieuwe coronavirus is in december 2019 voor het eerst ontdekt in Wuhan, China. Op de lokale vogelmarkten lijkt de mens het virus te hebben opgelopen. De Chinese autoriteiten geven aan dat er ondertussen meer dan honderd mensen besmet zijn en enkele mensen overleden als gevolg van het coronavirus. Het virus kan van mens op mens worden overdragen. Echter is de kans klein, omdat in China weinig familieleden en verzorgers van de met coronavirus besmette patiënten ziek worden.

De symptomen van het virus lijken op een griep: luchtweg klachten, kortademig en koorts.

Het virus is gevonden bij reizigers die in Wuhan zijn geweest. In Nederland kan dat ook gebeuren dat er bij een reiziger het nieuwe coronavirus wordt gevonden. Daarom liggen in Nederland de draaiboeken klaar waarmee getrainde artsen en verpleegkundigen efficiënt kunnen handelen om de zieke reiziger en (niet zieke) medepassagiers te adviseren en/ of te behandelen.

Op dit moment is er geen negatief reisadvies naar China inclusief Wuhan. De WHO geeft het advies algemene hygiëne maatregelen te nemen, zoals regelmatig handen wassen en hand voor de mond bij hoesten en niezen. Tevens is het verstandig om contact te mijden met mensen die symptomen vertonen die passend zijn bij het nieuwe coronavirus. Verder is het belangrijk om vlees te doorbakken en eieren hard te koken.

Geschreven op 22/1/20
Bron: www.rivm.nl/coronavirus en www.who.int/health-topics/coronavirus