Roze: hepatitis A vaccinatie aanbevolen
Landen waar hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen

Voor welke landen is hepatitis A vaccinatie aanbevolen?

Hepatitis A vaccinatie wordt aanbevolen voor vrijwel alle landen, behalve West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. De aanbeveling geldt dus ook voor Turkije en Oost-Europa. Zie kaartje.

De ziekte

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte wordt overgebracht door slechte hygiëne: iemand die besmet is scheidt het virus via de ontlasting uit en zo kan het hepatitis A virus bijvoorbeeld via de ongewassen handen van een hotelkok in het voedsel van de argeloze reiziger terechtkomen. Omdat wij in het Westen uitstekende sanitaire voorzieningen hebben, komt hepatitis A hier vrijwel niet meer voor. Daardoor hebben wij geen antistoffen opgebouwd tegen de ziekte.

Verschijnselen van hepatitis A

Iemand die besmet is met het hepatitis A virus, krijgt na ongeveer een maand griepachtige verschijnselen, voelt zich ziek, moet in bed blijven, krijgt hoofdpijn, heeft geen zin meer in eten en krijgt pijn in de leverstreek, soms na enkele dagen gevolgd door geelzucht. De verschijnselen duren een paar weken, maar vaak is er nog een maanden durende extreme moeheid, vergelijkbaar met de ziekte van Pfeiffer. Mensen van boven de 50 hebben zelfs een kleine kans om te overlijden aan hepatitis A.

Hoe groot is het risico dat je hepatitis A krijgt?

Het risico op hepatitis A is ongeveer 1 op 4.000 tot 1 op 10.000 per maand verblijf. Voor de rugzakreiziger en vrijwilligers die met de plaatselijke bevolking werken is het risico op hepatitis A hoger dan voor bijvoorbeeld zakelijk reizigers.

De hepatitis A inenting

Het hepatitis A vaccin is zeer veilig. Bijwerkingen van de hepatitis A inenting zijn soms wat pijn op de injectieplaats en hoofdpijn.

Hoe lang van te voren moet je een hepatitis A inenting halen?

Je moet je bij voorkeur minimaal twee weken van te voren voor hepatitis A laten vaccineren, maar zelfs als je het op de dag van vertrek krijgt is het nog zinvol.

Beschermingsduur hepatitis A inenting

De beschermingsduur is afhankelijk van het merk vaccin: voor Havrix en Epaxal één jaar, voor Avaxim drie jaar. Als je de hepatitis A injectie na zes tot twaalf maanden herhaalt, ben je 30-40 jaar beschermd. De bescherming is ook 30-40 jaar als je jaren na de eerste hepatitis A inenting je tweede haalt.

Hoe kun je hepatitis A voorkomen?

Naast de vaccinatie is goede hygiëne belangrijk om hepatitis A te voorkomen: dus goed handen wassen na toiletbezoek en voor het eten. Dit is belangrijk omdat behalve hepatitis A ook andere ziekten op deze manier worden overgedragen.

Meer info over hepatitis A inentingen

Kijk voor meer info op hepatitis A vaccinatie