Roze: hepatitis B risico
Landen waar hepatitis B voorkomt

In welke landen komt hepatitis B voor?

Hepatitis B vaccinatie heb je voor een gewone reis meestal niet nodig. Voor veel landen geldt het advies om je bij een verblijf van langer dan drie maanden wel te laten vaccineren. Ook als je door je beroep kans hebt op bloedcontact, bijvoorbeeld als je in de gezondheidszorg gaat werken, is het verstandig om een hepatitis B inenting te halen. Kijk hier voor vaccinatie tegen hepatitis B voor werk of opleiding. Ook als je verwacht onbeschermd sexueel contact te hebben op je reis, is het verstandig om hepatitis B vaccinaties te halen. Zie kaartje voor de landen waar je risico loopt.

Hepatitis B: wat kun je er aan doen

Zorg dat je veilig vrijt op vakantie. Neem condooms mee uit Nederland, want als je ze plaatselijk koopt zijn ze vaak niet betrouwbaar. Probeer het risico dat je in een ziekenhuis belandt en daar behandeling nodig hebt waar naalden aan te pas komen zo klein mogelijk te houden. Kijk op de ongevallenpagina om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen en zorg dat je tegen DTP ingeënt bent (zodat je geen tetanusinjectie nodig hebt, mocht je een wond oplopen op vakantie). Neem goede voorzorgen tegen malaria, zodat je de kans zo klein mogelijk maakt om die ziekte op te lopen en ervoor in het ziekenhuis behandeld moet worden. Laat geen tattoos of piercings zetten op vakantie en ga liever niet naar de kapper in ontwikkelingslanden omdat je via scheermesjes theoretisch hepatitis B kunt oplopen.

Je kunt je ook tegen hepatitis B laten vaccineren. Je krijgt in dat geval drie injecties met tussenpozen van één en vijf maanden. De bescherming is in principe levenslang. Je moet bij voorkeur zeven maanden voor vertrek met de hepatitis B vaccinaties beginnen, want dan kun je ze alle drie nog toegediend krijgen. Het is ook mogelijk om je één maand van tevoren te laten inenten. De bescherming is in dat geval wat minder goed dan bij het standaard vaccinatieschema.

Hepatitis B: de ziekte

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt besmet raken met het hepatitis B virus door sexueel contact en via bloed. De ziekte wordt soms chronisch en kan in zeldzame gevallen tot leverkanker leiden.