Vaccinaties Australië

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Australië. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

Bekijk alle bestemmingen

Oceanië

Het wereld deel Oceanië is er een dat het vasteland van Australië, Tasmanië, Nieuw-Guinea, Ceram en eventueel Timor omvat, inclusief de omliggende eilanden. Oceanië is van de traditionele zeven werelddelen de kleinste. Door veel mensen wordt Het werelddeel ook wel simpelweg Australië genoemd. Het is een schitterende bestemming met een prachtige natuur en uitstekende gezondheidzorg.

Maak een afspraak

Verplichte vaccinaties voor Australië

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Australië alleen verplicht als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in een gele koorts land bent geweest. Het advies geldt niet als je uit de Galapagos Eilanden komt.  

Aanbevolen vaccinaties voor Australië

Voor Australië worden geen vaccinaties aanbevolen. Voor Australië wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. Vanaf december t/m mei is het reguliere transmissieseizoen van Japanse Encefalitis in Australië en dan is er nog steeds kans op transmissie. Desalniettemin is de kans dat je als toerist deze ziekte oploopt niet groot en geven wij het JE-vaccin alleen aan specifieke groepen reizigers: • mensen die >1 maand op het platteland verblijven, in het bijzonder in de nabijheid van rijstvelden of varkensboerderijen (denk aan biologen, antropologen en andere beroepsgroepen) • mensen die langdurig in JE-transmissiegebied verblijven (>6 maanden) Ook bij langer verblijf worden voor Australië geen inentingen aanbevolen.   SPOEDBERICHT 29 maart 2022 Aangepast Japanse encefalitis vaccinatieadvies Australië - update (bron: Australian Government – Department of Health and Aged Care) In maart 2022 is reeds melding gemaakt van een uitbraak van Japanse encefalitis in de Australische deelstaten Queensland, New South Wales, Victoria en South Australia. Nu zijn ook in de deelstaat Northern Territory gevallen van Japanse encefalitis vastgesteld. Het huidige vaccinatie advies voor Australië wordt daarom uitgebreid met de deelstaat Northern Territory in de transmissiemaanden december t/m mei. LCR advies: Het Japanse encefalitis vaccinatieadvies voor reizigers naar Australië geldt voor de deelstaten Northern Territory, Queenland, New South Wales, Victoria en South Australia in de transmissiemaanden december t/m mei.

Australië

Extra informatie voor Australië

Inenting tegen gele koorts De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.   Vaccinaties tegen Japanse encefalitis Vaccinatie tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van vier weken. De beschermingsduur van de inenting is nog niet bekend.  

Er komt in Australië geen malaria voor.

Andere gezondheidsrisico's voor Australië

  In Australië komt dengue voor, alleen in het noorden. Andere relevante onderwerpen voor Australië: ongevallen en reizen met het vliegtuig.