Vaccinaties Birma

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Birma. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

Bekijk alle bestemmingen

Azië

Zou jij al je hele leven een prachtige reis naar het mysterieuze continent Azië willen maken? Ga je voor China om een wandeltocht te maken over de imposante Chinese muur? Of ga je toch liever naar Thailand om het nachtleven te ervaren? In ieder geval is Azië een fraai continent en is er voor iedereen wel wat te beleven. Je moet er alleen wel oppassen met ongekookt voedsel en het drinken van water!

Maak een afspraak

Verplichte vaccinaties voor Birma

Wanneer u langer dan 4 weken in Myanmar verblijft dan is een poliovaccinatie verplicht. U moet de poliovaccinatie (dtP) ontvangen minimaal vier weken en maximaal twaalf maanden voordat u het land weer verlaat. Deze vaccinatie is een internationale verplichting dus u moet uw vaccinatieboekje meenemen op reis. Er kan naar gevraagd worden bij het verlaten van Myanmar.   Vaccinatie tegen gele koorts is voor Myanmar (Birma) alleenverplicht als u in de zeven dagen voordat je Myanmar binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als u een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.  

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Myanmar (Birma) aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).   Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Myanmar.   Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Myanmar inentingen aangeraden tegen buiktyfus, hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Myanmar vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.   Voor Myanmar wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.  

Birma

Extra informatie voor Birma

DTP-inenting De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.   Inenting tegen hepatitis A Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.   Vaccinatie tegen buiktyfus Inenting tegen buiktyfus geeft een gedeeltelijke bescherming van drie jaar. Je kunt het beste minimaal twee weken voor vertrek de inenting halen.   BMR-vaccinatie De BMR inenting geeft waarschijnlijk een levenslange bescherming. Je kunt de BMR vaccinatie het beste minimaal twee weken voor vertrek halen.   Inenting tegen gele koorts De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.   Hepatitis B inentingen Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.   Vaccinatie tegen tuberculose Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.   Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.   Vaccinaties tegen Japanse encefalitis Vaccinatie tegen Japanse encefalitis bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van vier weken. De beschermingsduur van de inenting is nog niet bekend.  

Er komt in Birma/Myanmar malaria voor in de gebieden beneden 1000 meter. Voor bepaalde delen van Myanmar/Birma wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen.   Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in deze gebieden in Myanmar. In gebieden boven de 1000 meter komt geen malaria voor. In de grote steden hoef je alleen anti-muggenmaatregelen te nemen.   Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.  

Andere gezondheidsrisico's voor Myanmar

  In Myanmar kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue en filariasis komen voor. Andere relevante onderwerpen voor Myanmar: ongevallen en reizen met het vliegtuig.