Pneumokokkenziekte

Pneumokokkenziekte wordt veroorzaakt door de streptococcus pneumoniae bacteriën en veroorzaken meestal een ontsteking aan de luchtwegen, zoals longontsteking maar kunnen ook andere ziekten veroorzaken: middenoorontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. De ziekte wordt overgedragen door druppeltjes uit de lucht die worden verspreid door besmette personen. Pneumokokkenziekte komt over de gehele wereld voor.

De ziekte

Pneumokokkenziekte wordt veroorzaakt door de streptococcus pneumoniae bacteriën en veroorzaken meestal een ontsteking aan de luchtwegen, zoals longontsteking maar kunnen ook andere ziekten veroorzaken: middenoorontsteking, bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking. De
bacterie houdt zich normaal in neus-en keelholte schuil zonder dat de drager er ziek van wordt. Maar kan wel overgedragen worden aan anderen die er wel ziek van kunnen worden. Hoewel pneumokokkenziekte over de gehele wereld voorkomt treft het vooral zeer jonge kinderen, ouderen en mensen met afweerstoornissen of chronisch hart/longlijden.

Verschijnselen

De eerste verschijnselen van pneumokokkenziekte zijn milde verkoudheid. Maar meestal kan de ziekte vooral bij de risicogroep ernstige vormen aannemen. De milde verschijnselen kunnen zeer snel veranderen in ernstige hoofdpijn, nekstijfheid, kortademigheid, verwardheid en sufheid: een teken
van hersenvliesontsteking of longontsteking.

Risico

Hoewel iedereen ziek kan worden van een besmetting met pneumokokken lopen sommigen meer risico: kinderen jonger dan 5 jaar en personen > 60 jaar, mensen met een gehoorimplantaat, mensen zonder milt en mensen met verminderde weerstand.

Bescherming

Er zijn vaccinaties beschikbaar tegen pneumokokkenziekte: Pneumovax23®, Pneumo23® en Prevenar13®®. Het zijn vaccins die allemaal betrouwbaar zijn en dienen eenmaal toegediend te worden. Het laatstgenoemd vaccin beschermt langer dan de andere twee.

De vaccinatie voor risicogroepen is in het RVP opgenomen:

  • vanaf 2020 mensen vanaf 60 jaar
  • vanaf 2006 zuigelingen (combinatievaccin DKTP-Hib-HepB)

Bijwerkingen:
Zoals bij ieder vaccin zijn milde bijwerkingen normaal: licht koorts, roodheid, pijn bij injectieplaats.

Heeft u vragen over pneumokokkenziekte of over vaccinatie? Wij helpen u graag. Mail ons: info@vaccinatiesopreis.nl