Gele koorts: vaccinatie verplicht (donkerpaars) en aanbevolen (roze). Zie tekst. Bron: WHO.
Landen waar gele koorts verplicht is en aanbevolen wordt

Landen waar gele koorts voorkomt

Gele koorts komt alleen voor in Zuid-Amerika, Afrika, Panama en op de Caribische eilanden Trinidad en Tobago. Kijk op het kaartje hierboven waar de gele koorts inenting verplicht is of aanbevolen wordt.

Gele koorts inenting verplicht

Voor sommige landen is een gele koorts vaccinatie verplicht. Dit houdt in dat je minimaal tien dagen voordat je het land binnenkomt tegen gele koorts gevaccineerd moet zijn, anders kom je het land niet in of kan men eisen dat je een aantal dagen in quarantaine gaat of dat je je aan de grens alsnog laat inenten.

In veel landen wordt de gele koorts inenting alleen verplicht gesteld als je reist via een land waar gele koorts voorkomt.

Gele koorts vaccinatie aanbevolen

Naast de landen die de gele koorts vaccinatie verplicht stellen, zijn er ook landen waar het wordt aanbevolen. Dat wil zeggen dat het verstandig is om je te laten inenten tegen gele koorts, maar je krijgt aan de grens geen problemen als je niet bent ingeënt.

Zie het kaartje voor landen waar de gele koorts vaccinatie aanbevolen wordt of verplicht is. Soms gelden de aanbevelingen alleen voor een deel van het land, bijvoorbeeld in Brazilië of Argentinië. Zie gele koorts kaart Zuid-Amerika of gele koorts kaart Afrika voor details.

Het gele koorts vaccin

Je krijgt éénmaal een vaccin toegediend waarna je levenslang beschermd bent. Er zijn mensen voor wie de gele koorts vaccinatie niet levenslang beschermt, onder andere als je zwanger bent wanneer je het vaccin krijgt of wanneer je hiv hebt. Als je naar een land gaat waar vaccinatie verplicht is moet je minimaal tien dagen van te voren je inenting hebben gehad.

Het gele koorts vaccin kan wat meer bijwerkingen geven dan andere vaccins. Dit komt doordat het een vaccin is dat levende verzwakte virusdeeltjes bevat. Ouderen (> 60 jaar) hebben meer kans op ernstigere bijwerkingen van dit vaccin omdat naar mate de leeftijd vordert de kracht van het immuunsysteem iets afneemt. Bij hen moet individueel bepaald worden of ze het vaccin mogen krijgen.

Ook wanneer je zwanger bent moet worden afgewogen of het verstandig is het gele koorts vaccin te krijgen of dat de reis beter kan worden uitgesteld. Mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit kunnen het gele koorts vaccin in principe niet gebruiken, hoewel er soms een proefdosis gegeven kan worden.

De ziekte

Gele koorts wordt veroorzaakt door een virus dat door muggen wordt overgebracht. De muggen steken overdag.
Drie tot zes dagen nadat je bent geïnfecteerd met het gele koorts virus krijg je koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, last van misselijkheid en braken. Deze fase van de ziekte duurt drie tot vier dagen. In 15% van de gevallen kan gele koorts een ernstig beloop krijgen. De symptomen van gele koorts zijn dan: opnieuw koorts, geelzucht, buikpijn, braken en bloedingen. De helft van de patiënten bij wie de ziekte ernstig verloopt overlijdt eraan.

Gele koorts: wat kun je er aan doen?

Naast dat je een vaccinatie kunt nemen tegen gele koorts kun je nog andere maatregelen nemen om te voorkomen dat je gele koorts krijgt door te zorgen dat je zo weinig mogelijk wordt gestoken. De gele koorts mug steekt voornamelijk overdag.

- Bedek je huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is.

- Smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.