HPV (humaan papillomavirus)

HPV is het virus dat genitale wratten en op termijn o.a. baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker kan veroorzaken. Het HPV wordt seksueel overgedragen. Klachten krijgt men er vooralsnog niet direct van. Zo kan de besmetting heel lang onontdekt blijven. Pas wanneer complicaties optreden wordt de besmetting ontdekt.

De ziekte

HPV is het virus dat genitale wratten en op termijn o.a. baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Er zijn meerdere soorten HPV waarvan de meeste niet schadelijk zijn. De HPV-soorten 16 en 18 zijn het meest gevaarlijk en zorgen voor 75 % van de ziektegevallen. Het HPV wordt seksueel overgedragen. Klachten krijgt men er vooralsnog niet direct van. Zo kan de besmetting heel lang onontdekt blijven. Pas wanneer complicaties optreden wordt de besmetting ontdekt. Het is moeilijk om je volledig te beschermen tegen het HPV, maar het gebruik van een condoom maakt de kans kleiner.

Verschijnselen

Na een besmetting met HPV treden meestal geen klachten op. Dat wil niet zeggen dat er geen infectie is. Je kan dus anderen besmetten. Wanneer er wel klachten zijn is dat: genitale wratten, branderig gevoel en contactbloedingen. Het lichaam ruimt het HPV meestal binnen 2 jaar zelf op. Als het lichaam dit niet kan kunnen complicaties optreden die uiteindelijk kunnen leiden tot baarmoederhalskanker, peniskanker, vulvakanker en anuskanker. Genitale wratten zijn ook een symptoom van HPV-besmetting.

Risico

Meestal weet het lichaam een besmetting met HPV zelf op te lossen maar in bepaalde gevallen lukt dat niet. Dit is bijvoorbeeld bij

  • Bij verminderde afweer (HIV, medicijn gebruik, ziekte)
  • Roken
  • Infectie met chlamydia of herpes
  • Veel wissende seksuele contacten
  • Infectie met meerdere HPV-typen

Bescherming met vaccinatie

Er zijn vaccins verkrijgbaar tegen de meest voorkomende gevaarlijke vormen van het HP-virus namelijk type 16 en 18. Dit zijn de vaccins Cervarix®, Gardasil® Gardasil9®.
Het best is de vaccins toe te dienen voor het eerste seksuele contact.

Meisjes van 9 jaar kunnen nu al via het RVP (Rijksvaccinatieprogramma) gratis gevaccineerd worden. Inhaalslag is er tot de leeftijd van 18 jaar. Voor jongens start de vaccinatiecampagne in 2021. Bent u niet gevaccineerd dan is het mogelijk om dit alsnog te laten doen. Voor mensen ouder dan 15 zijn 3 vaccinaties nodig voor volledige bescherming.

Vaccinaties op Reis biedt de HPV- vaccinatie aan voor mensen die dit niet via het RVP aangeboden hebben gekregen. De 3 vaccinaties die nodig zijn geven een bescherming van minstens 5 jaar.

Waarschijnlijk zal de beschermingsduur langer zijn maar de studies naar de beschermingsduur lopen nog.

Bijwerkingen;
Zoals bij ieder vaccin zijn milde bijwerkingen normaal: licht koorts, roodheid, pijn bij injectieplaats.

Heeft u vragen over HPV-vaccinatie? Wij helpen u graag. Mail ons: info@vaccinatiesopreis.nl