Brazilië: vaccinaties die verplicht zijn

Voor Brazilië zijn geen vaccinaties verplicht gesteld.

Brazilië: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Brazilië aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Ook wordt voor Brazilië vaccinatie tegen gele koorts aanbevolen, behalve in een groot gebied grenzend aan de Oostkust, zie gele koorts kaart Zuid-Amerika.

Brazilië: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Brazilië inentingen aangeraden tegen hepatitis Brabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Brazilië vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Brazilië: malaria preventie

Zie malariakaart van Brazilië. In Brazilië komt malaria voor in het Amazonegebied.

Voor bepaalde delen van Brazilië wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Praktische informatie over inentingen voor Brazilië

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Meer over hepatitis A

Inenting tegen gele koorts
De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.
Meer over gele koorts

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Vaccinatie tegen tuberculose
Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.
Meer over tuberculose

Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.
Meer over hondsdolheid

Andere gezondheidsrisico's voor Brazilië