Inentingen New York

Op deze pagina vertellen we waar je rekening mee moet houden als je naar New York reist.

var icon

Mazelen in New York

 

Mazelen is een ziekte die veel in het nieuws is de laatste tijd; een kinderdagverblijf in Den Haag en de noodtoestand in New York. Voor New York is er geen aanleiding om te vaccineren tenzij u van plan bent een gemeenschap te gaan bezoeken waar de vaccinatiegraad laag is. Denk hierbij aan de chassidische gemeenschap in Williamsburg en Brooklyn.

 

Wat moet je doen als je naar New York gaat?
In de stad New York is een mazelen uitbraak gaande onder personen uit voornamelijk de orthodox-Joodse gemeenschap. Ondanks eerder genomen maatregelen om o.a. ongevaccineerde kinderen niet op kinderdagverblijven toe te laten, is er sprake van een toename van patiënten met mazelen. Om die reden hebben gezondheidsautoriteiten in 4 postcodegebieden (11205, 11206, 11221 en 11249) van Brooklyn, New York, momenteel BMR-vaccinatie verplicht gesteld. Voor reizigers die in New York in de betreffende postcodegebieden verblijven, adviseert de LCR de BMR vaccinatie conform het Rijksvaccinatieprogramma op orde te brengen bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij familie of vrienden thuis).

 

Wat is mazelen?
Mazelen is een besmettelijke kinderziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Het begint vaak met griepachtige verschijnselen zoals koorts, oogontsteking, verkoudheid en hoesten. Na een aantal dagen ontstaan er rode vlekken die aanvoelen als schuurpapier.

 

Wie loopt er risico?
Mensen die niet gevaccineerd zijn en kinderen tussen de 6 en 14 maanden die de eerste BMR vaccinatie nog niet toegediend hebben gekregen.

  • Wie loopt er risico op (een ernstig verlopende) mazelen?
  • Zeer jonge kinderen (<1 jaar)
  • Volwassenen met de toename van de leeftijd is er een verhoogde kans op complicaties
  • Personen met afweer problemen
  • Zwangeren
  • Kinderen met vitamine A-deficiëntie

 

Wat kan je doen om mazelen te voorkomen?

Vaccineren, als dat nog niet eerder is gebeurd.
Volwassenen geboren voor 1965 hebben mazelen veelal als kind doorgemaakt. Het was een kinderziekte die toen veelvuldig voorkwam.

Personen geboren tussen 1965 en 1975 hebben de ziekte vaak niet doorgemaakt. De vaccinatie BMR (Bof Mazelen en Rode hond) is in 1976 ingevoerd. Voor deze groep raden wij aan om alsnog te vaccineren tegen mazelen met behulp van de BMR vaccinatie.
De personen geboren na 1975 zijn voldoende gevaccineerd.

 

Mazelen is zeer besmettelijk! Het hanteren van goede hand- en hoesthygiëne is ontzettend belangrijk, echter niet voldoende om overdracht van mazelen te voorkomen.

 

Wat is een BMR vaccinatie?
De BMR vaccinatie is een levend verzwakte vaccinatie die bij volwassenen eenmalig moet worden toegediend voor een levenslange werking.
In het rijksvaccinatieprogramma wordt deze vaccinatie tweemaal aangeboden op 14 maanden en 9 jaar. Na deze twee vaccinaties wordt een levenslange bescherming verondersteld.
De BMR vaccinatie wordt niet toegediend aan kinderen jonger dan 6 maanden, zwangeren en personen met een afweerstoornis.

 

Wat zijn de bijwerkingen van de BMR vaccinatie?
Ongeveer 5 tot 12 dagen na de vaccinatie kan er koorts en grieperig gevoel ontstaan. Deze klachten zijn vaak mild en van korte duur.

 

Wat kost de BMR vaccinatie?
Vaccinaties Op Reis berekend € 36.95 voor de vaccinatie en € 23.95 voor de consultkosten. Het is mogelijk dat uw zorgverzekering iets, niet of alles vergoed. Raadpleeg voor de vergoeding uw polisvoorwaarden.
Hoe kan ik een afspraak maken voor de BMR vaccinatie?
Vaccinaties Op Reis heeft 22 vestingen door heel Nederland. Er zit altijd wel een locatie bij u in de buurt. Klik op de knop afspraak maken, vul de gegevens in en kies een datum en tijdstip naar uw keuze.

 

Waar kan ik meer informatie vinden over mazelen?
Graag verwijzen wij u door naar de website van het RIVM: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/mazelen

Maak een afspraak
Heb je nog vragen?