Panama: vaccinaties die verplicht zijn

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Panama alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Panama binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.

Panama: inentingen die worden aanbevolen

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Panama aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).

Voor Panama wordt inenting tegen gele koorts aangeraden voor de provincies Comarca Emberá, Darien en Kuna Yala (het voormalige San Blas) en voor delen van de provincies Colon en Panama die ten oosten van de Kanaalzone liggen. Voor Panama Stad, de Kanaalzone en de San Blaseilanden wordt gele koorts vaccinatie niet aanbevolen, zie gele koorts kaart Zuid-Amerika.

Panama: inentingen bij langer verblijf

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Panama inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Panama vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.

Panama: malaria preventie

In Panama komt malaria voor. Zie malariakaart van Panama. Voor bepaalde delen van Panama (provincies geen oosten van kanaal inclusief San Blas eilanden)wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

Praktische informatie over inentingen voor Panama

DTP-inenting
De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
Meer over DTP

Inenting tegen hepatitis A
Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
Meer over hepatitis A

Inenting tegen gele koorts
De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.
Meer over gele koortsJapanse encefalitis inenting en ziekte

Hepatitis B inentingen
Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.
Meer over hepatitis B

Vaccinatie tegen tuberculose
Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.
Meer over tuberculose

Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës
Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.
Meer over hondsdolheidJapanse encefalitis inenting en ziekte

Andere gezondheidsrisico's voor Panama

In Panama kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengueFilariasis komt voor. Andere relevante onderwerpen voor Panama: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

Inentingen en vaccinaties voor buurlanden van Panama