Japanse encefalitis. Roze: landen waar de ziekte voorkomt. Niet aangegeven: kleine delen van Rusland en Australië waar de ziekte ook voorkomt.
Wereldkaart met landen waar Japanse encefalitis voorkomt

Japanse encefalitis: in welke landen komt het voor?

Japanse encefalitis komt voor in Zuid- en Zuid-Oost Azië, zie kaartje. In Australië komt het alleen in een klein deel van het land voor, vlak bij Straat Torres. Ook in Rusland, ten oosten van China en ten noorden van Japan komt het in een klein deel van het land voor. Deze twee gebieden zijn niet op de kaart weergegeven.

Japanse encefalitis

Japanse encefalitis is een hersenontsteking die bij reizigers weinig voorkomt. De ziekte wordt door een mug overgebracht en komt bijna alleen in Azië voor. Vooral op het platteland in de buurt van rijstvelden loop je kans gestoken te worden. Het vaccin wordt alleen aangeraden aan mensen die beroepshalve (bijvoorbeeld biologen, landbouwdeskundigen of antropologen) meer dan een maand in risicogebieden werken. Als je in een risicogebied langer dan 6 maanden verblijft, is vaccinatie ook te overwegen.

Japanse encefalitis: verschijnselen

Het overgrote deel van de mensen die geïnfecteerd zijn, merkt niets van de ziekte. Vijf tot 15 dagen nadat je bent gestoken door een geïnfecteerde mug, kun je last krijgen van koorts, hoofdpijn en krachtsverlies, gedragsveranderingen en soms stuipen.

Japanse encefalitis: wat kun je er aan doen?

De muggen steken van de avond- tot de ochtendschemering. Zorg dat je zo weinig mogelijk gestoken wordt:
- Bedek je huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is.
- Slaap onder een muskietennet, bij voorkeur geïmpregneerd.
- Smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

Je kunt je laten vaccineren tegen Japanse encefalitis. Je krijgt twee injecties met een tussenpoos van vier weken. De beschermingsduur is nog niet bekend. Als je aanhoudend risico loopt moet je na 1 tot 2 jaar opnieuw gevaccineerd worden.
Je kunt het beste minimaal zes weken voor vertrek bij ons langskomen.