Vaccinaties Zuid-Afrika

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Zuid-Afrika. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

Bekijk alle bestemmingen

Afrika

Zuid-Afrika, een land van adembenemende schoonheid en diversiteit, biedt reizigers een unieke mix van spectaculaire landschappen, rijke cultuur en fascinerende geschiedenis. Van de iconische Table Mountain en de uitgestrekte savannes van Kruger National Park tot de levendige steden zoals Kaapstad en Johannesburg, er is voor ieder wat wils.

Voordat je afreist naar Zuid-Afrika is het belangrijk om je te beschermen tegen bepaalde ziekten en infecties die hier voorkomen. Daarom is het essentieel om te weten welke vaccinaties je nodig hebt voor je reis naar Zuid-Afrika. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, zodat je zorgeloos kunt genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft.

Maak een afspraak

Verplichte vaccinaties voor Zuid-Afrika

De gelekoortsvaccinatie bestaat uit een prik en geeft na 10 dagen goede bescherming. De bescherming van deze vaccinatie is in veel gevallen levenslang. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Zuid-Afrika alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Zuid-Afrika binnenkomt in een hoogrisicoland voor gele koorts bent geweest. Dit advies geldt ook als je een overstap hebt gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Aanbevolen vaccinaties voor Zuid-Afrika

Ongeacht de verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht), maar tegen hepatitis A alleen als je onder primitieve omstandigheden reist.   Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR-inenting aanbevolen voor Zuid-Afrika.   Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Zuid-Afrika inentingen aangeraden tegen hepatitis-b, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Zuid-Afrika vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.  

Zuid-Afrika

Extra informatie voor Zuid-Afrika

DTP-inenting De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.   Inenting tegen hepatitis A Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.   Vaccinatie tegen buiktyfus Inenting tegen buiktyfus geeft een gedeeltelijke bescherming van drie jaar. Je kunt het beste minimaal twee weken voor vertrek de inenting halen.   BMR-vaccinatie De BMR inenting geeft waarschijnlijk een levenslange bescherming. Je kunt de BMR vaccinatie het beste minimaal twee weken voor vertrek halen.   Inenting tegen gele koorts De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.   Hepatitis B inentingen Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.   Vaccinatie tegen tuberculose Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.   Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.  

Zie malariakaart van Zuid-Afrika. In het oostelijk deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, komt malaria voor, vooral van september tot en met mei. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in dit deel van Zuid-Afrika.   Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.  

Andere gezondheidsrisico's voor Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika kun je reizigersdiarree krijgen. Ook schistosomiasis (=bilharzia), vooral in het noorden en oosten. Andere relevante onderwerpen voor Zuid-Afrika: ongevallen en reizen met het vliegtuig.

 

Persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Zuid-Afrika

Voor een reis naar Zuid-Afrika zijn verschillende vaccinaties mogelijk, afhankelijk van persoonlijke factoren en reisomstandigheden. De noodzaak van deze vaccinaties kan variëren. Het is verstandig om je persoonlijk te laten adviseren door een van onze specialisten. Zij bespreken met jou je reisplannen en zullen ook je gezondheid toetsen. Op basis daarvan krijg je een vaccinatie-advies. Hieronder vind je algemene informatie over persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Zuid-Afrika.

Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een zeer besmettelijke infectie van de lever dat veroorzaakt wordt door een virus. Het virus komt vooral voor in (sub)tropische landen, maar ook in landen als Turkije en Egypte.
  Deurklinken, kranen, handdoekjes, voedsel en drinken kunnen worden besmet door mensen met hepatitis A. Een gebrekkige hygiëne en het nuttigen van vervuild voedsel kan de verspreiding van het virus bevorderen. Als je een verblijf hebt geboekt waar twijfel over de hygiëne bestaat dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen. Wij raden je aan om je te laten vaccineren.
  Een complete vaccinatie tegen Hepatitis A bestaat uit twee vaccinaties. Dee eerste vaccinatie geeft 1 jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden na de eerste prik, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatievaccin tegen hepatitis A en B.
 

Hepatitis B

Hepatitis B is een besmettelijke infectie van de lever, veroorzaakt door een virus. Je kunt hepatitis B oplopen door bloed met bloed contact of onveilige seks. Hepatitis B komt wereldwijd voor (ook in Nederland), maar er is een hoger risico op besmetting in Afrika en Azië. Een volledige vaccinatie voor hepatitis B bestaat uit 3 prikken en geeft een levenslange bescherming. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatievaccin tegen hepatitis A en B.
 

BMR - Bof, Mazelen en Rode Hond

De Bof, mazelen en rode hond zijn kinderziektes die vroeger veel voorkwamen in Nederland. De virussen die deze ziektes veroorzaken, worden verspreid door hoesten en niezen van besmette personen. Het BMR-vaccin is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Voor een reis is 1 vaccinatie genoeg. Ben je als kind niet gevaccineerd? Dan worden 2 BMR-vaccinaties geadviseerd.
 

Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës (hondsdolheid) wordt overgebracht via een beet, krab of een lik aan een wondje of via slijmvliezen. Rabiës resulteert vrijwel altijd in de dood als je niet binnen 48 uur behandeld wordt. De vaccinatieserie voor Rabiës bestaat uit twee prikken en geeft levenslange bescherming.
  Let op: ondanks de levenslange bescherming moet je na een incident altijd binnen 24 uur medische hulp zoeken voor extra vaccinaties!
 

Tuberculose (TBC)

Tuberculose wordt veroorzaakt door een bacterie en wordt via hoesten overgedragen. De meest voorkomende vorm van deze ziekte is longtuberculose. In het BCG-vaccin zitten tuberculosebacteriën die zijn verzwakt. Dit vaccin wordt vaak aan kinderen gegeven, van wie de ouder uit een land komt waar veel tuberculose voorkomt.
 

Extra informatie voor Zuid-Afrika

In het oostelijk deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, komt malaria voor, vooral van september tot en met mei. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook antimuggenmaatregelen zijn belangrijk in dit deel van Zuid-Afrika. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe.
  Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.
 

Andere gezondheidsrisico’s voor Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika kun je reizigersdiarree krijgen. Het wordt dan ook aangeraden om ORS en Diacure mee te nemen. Ook schistosomiasis (=bilharzia) komt hier veel voor, vooral in het noorden en oosten.
 

Plan een vaccinatieafspraak

Zorg dat je goed beschermd op reis gaat en gezond weer thuiskomt. Bij het boeken van een afspraak krijg je direct inzicht in de verplichte en aanbevolen vaccinaties voor jouw bestemming. Tijdens de vaccinatieafspraak bespreken we samen welke vaccinaties het beste aansluiten op jouw persoonlijke situatie.