Malaria Zuid-Afrika

Op deze pagina vind je informatie over malaria in Zuid-Afrika.

var icon

Er komt in Zuid-Afrika malaria voor, alleen in het oostelijke deel van Zuid-Afrika, inclusief het Kruger park, en dan vooral van september tot en met mei. Zie het kaartje voor de malariagebieden in Zuid-Afrika. Er wordt aanbevolen om malariatabletten te gebruiken in dit gebied in de genoemde periode. De meest voorgeschreven malariamiddelen (niet per se in deze gebieden) zijn lariam, malarone en doxycycline.

Wat westelijker is een gebied waar wel malaria voorkomt, maar malariatabletten niet worden aanbevolen. Anti-muggen maatregelen zijn belangrijk in beide delen van Zuid-Afrika, in alle jaargetijden. Durban ligt net buiten het malariagebied.

Persoonlijk malaria advies belangrijk

Het kaartje geeft een globaal overzicht van malaria in Zuid-Afrika. Je moet je altijd persoonlijk laten adviseren over maatregelen tegen malaria, omdat de keuze van het anti-malariamiddel van je persoonlijke omstandigheden afhangt, zoals je gezondheid, verblijfsduur in Zuid-Afrika en andere factoren.

Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een muskietennet. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

 

Roze/groen gestreept: malariatabletten aanbevolen september t/m mei, overige maanden muggenwering. Groen: muggenwering. Grijs: geen malaria.

Handige links

 

Maak een afspraak
Heb je nog vragen?