Landen waar Malaria voorkomt

Malaria

De ziekte

Er overlijden nog steeds Nederlanders onnodig aan malaria, vooral door het niet of niet goed innemen van malariatabletten. Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door muggen. In tegenstelling tot mensen die in malariagebieden wonen, hebben westerlingen geen immuniteit tegen malaria en daardoor verloopt de ziekte bij hen veel ernstiger.

 

Verschijnselen

Vanaf een week tot een paar maanden na besmetting door een mug krijg je hoge koorts, koude rillingen, last van zweten, hoofdpijn, spierpijn en soms van misselijkheid en overgeven. Malariasymptomen lijken op een beginnende griep, maar zijn ernstiger. Als je malaria hebt ben je echt goed ziek; je kunt nauwelijks zitten en bent tot niets in staat. Als de ziekte niet wordt behandeld, kun je de zogenaamde hersenmalaria en andere complicaties krijgen, waar je aan kunt overlijden.

Risico

De kans op malaria is ongelijk verdeeld over de wereld. In West-Afrika (bijvoorbeeld Ghana of Gambia) is de kans verreweg het grootst. In Oost-Afrika is de kans al wat kleiner. In de malariagebieden in Azië, Zuid- en Midden-Amerika is de kans ook lager.

 

Bescherming

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van de ernst van malaria: neem de ziekte en de voorzorgsmaatregelen serieus. Zorg dat je zo weinig mogelijk gestoken wordt. Malariamuggen steken van de avond- tot de ochtendschemering.

 

Andere tips om malaria te voorkomen

• Bedek je huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is.
• Slaap onder een muskietennet, bij voorkeur geïmpregneerd.
• Smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

Gebruik malariatabletten volgens voorschrift, dus vooraf beginnen en gebruiken tot 1-4 weken na terugkeer, afhankelijk van welk middel je neemt. Vergeet geen tabletten, neem ze alsof je leven ervan af hangt.

Als je malariasymptomen zoals koorts krijgt in een malariagebied, ook als je je malariapillen goed hebt ingenomen, moet je snel (binnen 24 uur) een dokter opzoeken. Malaria is namelijk in de eerste dagen goed te behandelen, maar daarna kan de ziekte zeer ernstig verlopen.
Als je gedurende de eerste maanden tot een jaar na terugkeer uit een malariagebied ziek wordt, meld je dokter dan altijd dat je in een malariagebied bent geweest.

Nuttige informatie

Plan nu je vaccinatie

De voordelen van Vaccinaties op reis
  • 's Avonds en het weekend
  • Vaak volledig vergoed
  • Gediplomeerde specialist
  • LCR geregistreerd
  • Jaarlijks meer dan 35.000 reizigers

Malariarecept

Tijdens het consult bij Vaccinaties op Reis bekijken wij samen met jou de reisroute en beoordelen wij of je malariatabletten (profylaxe) nodig hebt of een noodbehandeling voor je reis. Zo ja, dan schrijven wij een recept voor malariatabletten uit, passend bij het gebied waar je naartoe reist en je gezondheidstoestand.

Het recept versturen wij naar apotheek eFarma. Zij leveren de medicatie bij jou aan huis binnen enkele werkdagen. Indien je op zeer korte termijn vertrekt dan is het mogelijk om het recept direct te ontvangen zodat je deze kunt meenemen naar je eigen apotheek.

 

Welke kosten worden er berekend voor het schrijven van een malariarecept?

  • De kosten voor een normaal consult: € 23,95 per persoon (doorspreken van de reisroute en de gezondheidsverklaring)
  • De kosten voor het uitschrijven van het malariarecept: € 11,95 per persoon (let op: de kosten voor de pillen zijn hier nog niet bij inbegrepen)
  • De kosten voor de malariapillen. Dit is afhankelijk van het aantal pillen dat je krijgt voorgeschreven. Als je de pillen per post op het huisadres ontvangt, dan volgt de nota ook per post. Als je de pillen zelf ophaalt bij je eigen apotheek dan worden ze afgerekend bij de apotheek.

Indien je al bij ons geweest bent voor vaccinaties en alsnog een malariarecept nodig hebt, kun je vragen om een herhaalconsult van 5 minuten i.p.v. een normaal consult van 15 minuten. Dit scheelt in de kosten maar betekent ook dat je geen verdere vragen kunt stellen over jouw reis. Neem hiervoor altijd telefonisch contact op met ons via 0850-240040 of mail naar info@vaccinatiesopreis.nl.

Indien je alleen een malariarecept nodig hebt, is het toch nodig om een afspraak te maken voor een normaal consult (€ 23,95). Ook voor het schrijven van een malariarecept moeten de reisroute en de gezondheidsverklaring worden doorgenomen. Let op: hierbij komen nog de kosten voor het schrijven van het recept (€ 11,95) en de pillen zelf (afhankelijk van het aantal pillen dat je nodig hebt).

Hoe groot is de kans dat je malaria krijgt?

De kans op malaria is ongelijk verdeeld over de wereld. In West-Afrika (bijvoorbeeld Ghana of Gambia) is de kans verreweg het grootst. In Oost-Afrika is de kans al wat kleiner. In de malariagebieden in Azië, Zuid- en Midden-Amerika is de kans ook lager.

Wat kun je tegen malaria doen?

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van de ernst van malaria: neem de ziekte en de voorzorgsmaatregelen serieus. Zorg dat je zo weinig mogelijk gestoken wordt. Malariamuggen steken van de avond- tot de ochtendschemering.