Malarone, lariam en doxycycline

Malariakaartjes per land

Kijk bij kaartjes van malariagebieden per land welke middelen in welke landen/streken worden aanbevolen.

 

 

Malarone

De combinatie van de middelen atovaquon en proguanil heet ook wel malarone (dit is de merknaam, er is ook merkloze malarone) en wordt gebruikt in gebieden waar veel malariaparasieten resistent zijn tegen andere middelen. Vaak heb je in zulke gebieden de keuze tussen lariam en malarone. Malarone mag je niet gebruiken als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook kinderen die minder dan 5 kg zijn mogen geen malarone gebruiken.

Gebruik van malarone

Je begint de dag voordat je in het malariagebied aankomt met één tablet waar 250 milligram atovaquon en 100 mg proguanil in zit. Daarna neem je één tablet malarone per dag. Je moet malarone gebruiken tot minimaal 7 dagen nadat je het malariagebied verlaten hebt.

Bijwerkingen van malarone

Bijwerkingen van malarone zijn over het algemeen mild en van beperkte duur. De meest voorkomende zijn buikpijn, hoofdpijn, misselijkheid, braken, diarree en hoesten. Ook slapeloosheid en haaruitval komen voor.

Kosten malarone

Malarone kost ongeveer € 2,27 per dag (2016). Houd er rekening mee dat dit bedrag ook geldt voor de week dat je na je verblijf in malariagebied malarone moet door gebruiken. Per recept betaal je ook nog een vergoeding bij de apotheek (ongeveer 12 euro).

Lariam (=mefloquine)

Lariam wordt aangeraden voor gebieden waar de malariaparasieten resistent zijn tegen andere middelen. Vaak heb je in zulke gebieden de keuze tussen lariam en malarone. Als je van plan bent zwanger te worden mag je lariam niet gebruiken. Het duurt namelijk 3 maanden voordat het helemaal uit je bloed verdwenen is. Ook tijdens de eerste 3 maanden van een zwangerschap moet je geen lariam gebruiken. Kinderen die minder dan 5 kg wegen mogen geen lariam gebruiken, grotere kinderen wel.

Gebruik lariam

Je begint 3 weken voordat je in het malariagebied aankomt, met één tablet van 250 milligram lariam per week. Dit is ook om eventuele bijwerkingen te ontdekken, je kunt dan voor vertrek nog overstappen op een ander middel. Het is ook mogelijk om 8 dagen voor vertrek nog te beginnen met lariam, je hebt dan wel meer kans op bijwerkingen. Je moet lariam gebruiken tot minimaal 4 weken nadat je het malariagebied hebt verlaten.

Kosten lariam

Lariam kost ongeveer € 0,41 per dag (2016). Dit bedrag geldt ook voor de drie weken vóór en vier weken na je reis. Per recept betaal je een vergoeding bij de apotheek (ongeveer 12 euro).

Bijwerkingen lariam

Lariam heeft de naam veel bijwerkingen te geven. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn: duizeligheid, misselijkheid, braken, hoofdpijn, slaperigheid, diarree, buikkrampen, slapeloosheid en vreemde dromen. Minder vaak voorkomende bijwerkingen: oorsuizen, evenwichtsstoornissen, neerslachtigheid, verwardheid en hallucinaties.
Mensen die last hebben van epilepsie, depressies of psychosen kunnen lariam niet gebruiken. Vanwege het risico op evenwichtsstoornissen kun je het ook beter niet gebruiken als je gaat duiken. De bijwerkingen van lariam komen vooral voor in de eerste paar weken dat je het gebruikt, meestal dus nog in Nederland, omdat je drie weken voor je reis met de lariam moet beginnen. Als je er dan geen last van hebt gehad, heb je weinig kans dat je tijdens je reis nog last zult krijgen.

Bijwerkingen van lariam kunnen wel lang (weken) aanhouden. Als je in de eerste weken bijwerkingen krijgt die niet verbeteren, neem dan contact met ons op voor een alternatief malariamiddel. Het tweede recept en consult zijn dan gratis.

Als je in een gebied bent waar veel malaria voorkomt, loop je meer kans op malaria dan op ernstige bijwerkingen van lariam. Ernstige reacties zoals een epileptische aanval of een psychose komen bij ongeveer 1 op de 2.000 tot 1 op de 10.000 gebruikers voor. 95 tot 99% van de mensen die lariam gebruiken heeft òf nergens last van, òf last van milde bijwerkingen. Minder ernstige, maar zeer vervelende bijwerkingen, zoals angst en stemmingsveranderingen, komen voor bij ongeveer 1 op 250 gebruikers.

Lariam of malarone: alle voors en tegens op een rij

In veel gebieden heb je de keuze tussen lariam en malarone. Beide middelen hebben voor- en nadelen.

Invloed verblijfsduur op keuze voor lariam of malarone

Als je langer dan een maand in een malariagebied verblijft is lariam de eerste keus. Malarone is geschikter als je korte tripjes naar malariagebieden maakt tijdens je vakantie. In het buitenland is malarone bij gebruik tot zes maanden veilig gebleken.

Gebruiksgemak lariam en malarone

Lariam heeft als voordeel dat je het maar één keer per week hoeft te nemen. Het is minder ernstig als je een tablet vergeet en een dag later neemt, omdat het nog lang in je bloed blijft en dus nog enige bescherming biedt. Bij malarone moet je elke dag een tablet nemen en heb je daarom meer kans dat je een tablet vergeet en áls je er een vergeet te nemen ben je snel kwetsbaar voor de malariaparasiet omdat de malarone snel uit je bloed verdwijnt. Nadeel van lariam is wel dat je het lang van te voren en nog vier weken na je vertrek uit het malariagebied moet gebruiken. Malarone gebruik je de dag voordat je aankomt in het malariagebied tot 7 dagen nadat je het verlaten hebt.

Bijwerkingen malarone en lariam

Lariam heeft de naam veel bijwerkingen te hebben, hoewel de meeste mensen die het gebruiken er geen last van hebben. Zie hierboven onder lariam. Je moet lariam drie weken van te voren beginnen te nemen zodat eventuele bijwerkingen zich vaak in Nederland nog voordoen en je nog op een ander middel kunt overstappen. Malarone heeft ook bijwerkingen, maar die komen minder vaak voor en zijn minder ernstig dan bij lariam.

Kosten malarone en lariam

Lariam is een stuk goedkoper dan malarone (ongeveer 13 tegen 90 euro per maand gebruik).

Je voorkeur voor lariam of malarone

Bij ons krijg je persoonlijk advies en speelt je voorkeur voor lariam of malarone een belangrijke rol. Het middel van je keuze moet wel medisch verantwoord zijn.

Alternatief voor lariam of malarone

Als je de keuze tussen lariam en malarone een duivels dilemma vindt, bedenk dan dat je nog doxycycline zou kunnen gebruiken, zie hieronder. Vraag ernaar als je komt.

Doxycycline

Doxycycline is een antibioticum en wordt ook gebruikt als antimalariamiddel.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding mag dit middel niet gebruikt worden. Ook voor kinderen jonger dan 8 jaar is doxycycline niet geschikt.

Gebruik doxycycline

Je neemt één keer per dag een tablet van 100 milligram, te beginnen op de dag van vertrek naar het malariagebied. Je dient doxycycline tot minimaal 4 weken na terugkomst uit het malariagebied te nemen. Je kunt de tablet het beste staand en met wat voedsel of water nemen.

Bijwerkingen doxycycline

Veel voorkomende bijwerkingen: misselijkheid, braken en diarree. Soms ook huidreacties na blootstelling aan zonlicht en overgevoeligheid voor zonnebrandmiddelen. Soms kan het beschadigingen geven aan de slokdarm, als de tablet blijft steken, vandaar dat je de tablet staand en met water of voedsel moet innemen.

Kosten doxycycline

Doxycycline kost ongeveer € 0,18 per dag (2016). Houd er rekening mee dat je vier weken na je verblijf in malariagebied moet door slikken. Per recept betaal je een vergoeding bij de apotheek (ongeveer 12 euro).

Alkmaar

Terborchlaan 311, 1816 MH Alkmaar
(in Victoria Plaza)
Maak een afspraak

Almere

Iepenstraat 28, 1326 BA Almere Stad
(in ArtFysio)
Maak een afspraak

Amersfoort

Eelerberg 6, 3825 BE Amersfoort
Maak een afspraak

Apeldoorn

Derk Kamphuisweg 11, 7339 HP Ugchelen
Maak een afspraak

Amsterdam Taksteeg

Taksteeg 8, 1012 PB Amsterdam
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Amsterdam

Olympiaplein 74A, 1076 AG Amsterdam
(in Sport Medisch Centrum Amsterdam)
Maak een afspraak

Breda

Laan van Mertersem 65, 4812 PR Breda
(in Breda West paramedisch centrum)
Maak een afspraak

Den Haag

Paviljoensgracht 18, 2512 BP Den Haag
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Eindhoven

Ds. Th. Fliednerstraat 1, 5631 BN Eindhoven
(in Maxima Medisch Centrum)
Maak een afspraak

Groningen

Damsterdiep 49-53, 9711 SH Groningen
(in Gezondheidsplein Damsterdiep)
Maak een afspraak

Haarlem

Zeedistelweg 1 - 2015 KT Haarlem
(in Medi-Prevent pand naast Life-Fit Centre)
Maak een afspraak

Hoofddorp

Skagerrak 330, 2133 DX Hoofddorp
(in Paramedisch Centrum Skagerrak)
Maak een afspraak

Leiden

Stationsweg 2D, 2312 AV Leiden
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak

Nijmegen

Kanunnik Mijllinckstraat 75, 6525 WS Nijmegen
(in Berg & Van Riel Fysiotherapie)
Maak een afspraak

Rotterdam

Bentinckplein 12-14, 3039 KL Rotterdam
(in Fysico trainingscentrum)
Maak een afspraak

Tilburg

Ketelhavenplein 243, 5045 NE Tilburg
(in Fysiotherapie Tilburg Reeshof)
Maak een afspraak

Utrecht

Sint Jacobsstraat 273-275, 3511 BP Utrecht
(in JoHo Support Center)
Maak een afspraak
© 2018 Vaccinaties op Reis. Disclaimer | Privacy | Colofon