Vaccinaties Panama

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Panama. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

Bekijk alle bestemmingen

Zuid-Amerika

Wat de twee continenten Zuid en Noord-Amerika van elkaar gescheiden houdt, is de rivier de Darién . De landen die behoren tot het Zuid-Amerikaanse continent zijn: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Uruguay, Suriname, Venezuela, Falklandeilanden en Zuidelijke Sandwicheilanden. Zuid-Amerika is het enige continent waar alle onafhankelijke landen republieken zijn.

Maak een afspraak

Verplichte vaccinaties voor Panama

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Panama alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Panama binnenkomt in een gele koorts land bent geweest.  

Aanbevolen vaccinaties voor Panama

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Panama aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).   Voor Panama wordt inenting tegen gele koorts aangeraden voor de provincies Comarca Emberá, Darien en Kuna Yala (het voormalige San Blas) en voor delen van de provincies Colon en Panama die ten oosten van de Kanaalzone liggen. Voor Panama Stad, de Kanaalzone en de San Blaseilanden wordt gele koorts vaccinatie niet aanbevolen, zie gele koorts kaart Zuid-Amerika.   Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Panama inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Panama vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.  

Panama

Extra informatie voor Panama

DTP-inenting De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.   Inenting tegen hepatitis A Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.   Inenting tegen gele koorts De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.   Hepatitis B inentingen Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.   Vaccinatie tegen tuberculose Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.   Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.  

In Panama komt malaria voor. Zie malariakaart van Panama. Voor bepaalde delen van Panama (provincies geen oosten van kanaal inclusief San Blas eilanden)wordt geadviseerd, naast goede antimuggenmaatregelen, een noodbehandeling mee te nemen.   Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.  

Andere gezondheidsrisico's voor Panama

  In Panama kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengueFilariasis komt voor. Andere relevante onderwerpen voor Panama: ongevallen en reizen met het vliegtuig.