Vaccinaties Centraal Afrikaanse Republiek

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Centraal Afrikaanse Republiek. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

Bekijk alle bestemmingen

Afrika

Het maken van een safaritour door de Afrikaanse savanne is toch wel een van de meest noemenswaardige ervaringen die je op het grote continent kan beleven. In de Afrikaanse wildernis leven.

Maak een afspraak

Verplichte vaccinaties voor Centraal Afrikaanse Republiek

Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor de Centraal Afrikaanse Republiek.  

Aanbevolen vaccinaties voor Centraal Afrikaanse Republiek

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor de Centraal Afrikaanse Republiek aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).   Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor de Centraal Afrikaanse Republiek.   Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor de Centraal Afrikaanse Republiek inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor de Centraal Afrikaanse Republiek vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons.   Voor de Centraal Afrikaanse Republiek wordt vaccinatie tegen meningitis aangeraden bij een verblijf van zes weken in combinatie met nauw contact met de plaatselijke bevolking in de periode van december tot en met juni. Ook bij een verblijf van zes maanden of langer wordt deze vaccinatie aangeraden.  

Centraal Afrikaanse Republiek

Extra informatie voor Centraal Afrikaanse Republiek

DTP-inenting De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.   Inenting tegen hepatitis A Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.   BMR-vaccinatie De BMR inenting geeft waarschijnlijk een levenslange bescherming. Je kunt de BMR vaccinatie het beste minimaal twee weken voor vertrek halen.   Inenting tegen gele koorts De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.   Hepatitis B inentingen Voor bescherming tegen hepatitis B heb je drie vaccinaties nodig. De bescherming is levenslang. Je kunt het beste minimaal zeven maanden voor vertrek beginnen met de vaccinaties. Als je minimaal één maand van te voren komt, kun je nog twee vaccinaties krijgen die dan wel een minder goede bescherming bieden dan wanneer je alle drie de inentingen krijgt.   Vaccinatie tegen tuberculose Inentingen tegen tuberculose geven een levenslange bescherming, maar niet voor alle soorten tuberculose. De inenting kun je het beste minimaal zes weken voor vertrek halen.   Inentingen tegen hondsdolheid of rabiës Vaccinatie tegen hondsdolheid bestaat uit twee inentingen met een tussenpoos van één week. Het beste is om drie tot vier weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.   Inenting tegen meningitis Inenting tegen meningitis geeft een bescherming van drie jaar. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.  

Er komt in de Centraal Afrikaanse Republiek malaria voor. We raden je aan om malariatabletten te gebruiken. Ook anti-muggenmaatregelen zijn belangrijk in de Centraal Afrikaanse Republiek.   Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.  

Andere gezondheidsrisico's voor de Centraal Afrikaanse Republiek

In de Centraal Afrikaanse Republiek kun je reizigersdiarree krijgen. Ook schistosomiasis (=bilharzia) en filariasis komen voor. Andere relevante onderwerpen voor de Centraal Afrikaanse Republiek: ongevallen en reizen met het vliegtuig.