medi icon

Malariatabletten: Lariam en Malarone

Preventie van malaria begint bij het voorkomen van muggenbeten. Gebruik middelen met DEET en smeer de onbedekte huid er mee in. Muggen zijn vooral ‘s-avonds en ‘s-nachts actief dus zorg ook dat je onder een klamboe slaapt. Met deze maatregelen kom je een eind maar voorkom je niet 100% dat je niet gestoken gaat worden. Het gebruik van medicatie kan een hoop narigheid voorkomen.

 

De meest gangbare medicijnen van het moment zijn Lariam en Malarone. Van Lariam zijn bijwerkingen bekend als depressieve gevoelens en slecht slapen. Lariam gebruik je een keer per week maar omdat er steeds meer resistente muggen zijn voor dit middel is de combinatie met Malarone aan te bevelen. Of enkel te kiezen voor Malarone, wat overigens een iets duurder middel is. Kijk dus bij je zorgverzekeraar of je het middel vergoed krijgt.

 

Lariam moet je beginnen te slikken twee weken voor vertrek. Dat geldt ook voor Malarone, je start een paar dagen van te voren en deze blijf je in tegenstelling tot Lariam dagelijks slikken, ook nog 7 dagen na vertrek uit het gebied. Beide medicijnen moet je met voedsel innemen; voor Malarone worden zuivelproducten aanbevolen zoals kaas, yoghurt en melk.

 

De keuzes hangen deels af van het land wat je gaat bezoeken en je gezondheidsgeschiedenis. Onze reizigersverpleegkundigen zullen je adviseren over de risico’s per land en leggen je het gebruik van medicatie uit.

 

 

Op deze pagina vind je een overzicht van landen waar malaria veel voorkomt en kun je het e.e.a. nalezen over de adviezen per land. Wil je meer weten over de de symptomen van malaria, ga naar onze informatieve pagina over deze ziekte.

 

Maak een afspraak Meer lezen over malaria?