Gezondheid op reis

In sommige tropische landen kun je vervelende en gevaarlijke ziekten oplopen. Denk aan diarree, malaria, huidproblemen en seksueel overdraagbare aandoeningen (soa). Lees op deze pagina welke voorzorgsmaatregelen belangrijk zijn.

Vaccinaties en geneesmiddelen

Door vaccinaties of het slikken van tabletten kun je ziekten zoals hepatitis en malaria voorkomen. Bespreek jouw reis minstens vier weken voor vertrek met een deskundig reizigersadviseur. De gezondheidszorg op jouw reisbestemming kan minder goed zijn dan in Nederland. De Vaccinaties op Reis verpleegkundige houdt rekening met je gezondheidstoestand, het reisdoel, de reisduur en de reisroute.

Hygiëne

Was je handen goed met zeep. Doe dit altijd na gebruik van het toilet en voor je gaat eten. Was je handen ook voordat je gaat koken. Houd personen die buikpijn en/of diarree hebben buiten de keuken. Werk met goed schoongemaakte keukenmaterialen en gebruik schone thee-, hand- en vaatdoeken. In (sub)tropische landen is het vaak warm en vochtig. In deze omgeving is je huid gevoeliger voor ontstekingen. Het is belangrijk om ook kleine wondjes te reinigen. Dit kan met lauwwarm drinkwater. Ziekten zoals hepatitis B kunnen overgebracht worden door onhygiënische materialen. Denk hierbij aan het laten zetten van een piercing of, tatoeage, het delen van scheermesjes (ook bij de kapper) of niet-steriele medische instrumenten.

street-food-in-melaka-XVRC9KU

Eten en drinken

Let op met wat je eet en drinkt. Voedsel – vooral rauw – is vaak niet veilig. Eet daarom geen rauw vlees, rauwe vis of schelpdieren. Dit geldt ook voor rauwe melk of melkproducten.
Voedsel bederft sneller bij hogere temperaturen. Om ziektekiemen te doden moet voedsel voldoende verhit zijn. Eet fruit alleen als je het zelf geschild hebt. Eet geen onverpakt ijs.
In veel landen is water uit de kraan geen drinkwater. IJsblokjes, verdunde drankjes (limonade) en gewassen salades zijn een risico als hier kraanwater voor gebruikt is. Water uit verzegelde flessen en gekookt kraanwater is veilig om te drinken. Water kan gezuiverd worden met een waterfilter. Chemische middelen zoals jodium of chloor kunnen ook gebruikt worden. Deze zijn verkrijgbaar in buitensportzaken. Jodium en chloor doden bacteriën, virussen en in mindere mate parasieten. Let op: Jodium mag niet gebruikt worden bij schildklierproblemen of wanneer je zwanger bent.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s)

Soa’s komen overal ter wereld voor en worden vaker tijdens vakantie opgelopen. Reizigers die zich voornemen geen seks te hebben op reis, hebben incidenteel tóch seksueel contact. Niet in alle landen zijn betrouwbare condooms verkrijgbaar. Daarom is aan te raden om condooms uit Nederland mee te nemen, ook als seks tijdens je reis niet de bedoeling is. Een condoom geeft een goede bescherming tegen soa’s.

Kinderen

Op reis is borstvoeding de meest veilige voeding voor je baby. Voor het bereiden van voedsel en flesvoeding gelden dezelfde adviezen als voor volwassenen. Gebruik alleen gekookte of gepasteuriseerde melk.

Kinderen kunnen door diarree sneller uitdrogen. Voor hen wordt ORS bij diarree altijd aanbevolen. Stopmiddelen zoals loperamide mogen niet aan kinderen jonger dan 2 jaar gegeven worden. Wees voorzichtig met deze middelen bij kinderen onder de 6 jaar, omdat zij er snel verstopt door kunnen raken. Ook voor kinderen geldt: gebruik nooit een stopmiddel bij diarree met bloed of slijm.

Kinderen zijn niet in staat zichzelf te beschermen tegen insectenbeten, bescherm je kind daarom goed tegen insectenbeten door:

  • Goed bedekkende kleding.
  • Gebruik een insecten-werend middel dat DEET bevat. In de folder ‘DEET op reis’ vind je informatie over doseringen voor kinderen.
  • Laat je kind onder een muskietennet (klamboe) slapen, ook overdag.

Kinderen zijn gevoeliger voor zonlicht. Voor hen zijn de hierboven beschreven adviezen daarom extra belangrijk. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, minimaal factor 30. Laat kinderen niet op blote voeten in zeewater spelen.

Laat kinderen niet met dieren spelen!

happy-child-travel-by-car-in-the-mountains-P5NEVA3

Kinderen ouder dan zeven dagen kunnen mee in het vliegtuig. Informeer naar de regels bij je vliegtuigmaatschappij. Oorpijn kan ontstaan door de veranderende luchtdruk tijdens het stijgen en landen. Slikken verhelpt dit. Geef je kind daarom wat te eten of te drinken tijdens het opstijgen en landen. Kinderen kunnen ook sneller last krijgen van reisziekte. Als je weet dat jouw kind gevoelig voor reisziekte is kun je tabletten tegen reisziekte geven.

Een opsomming van overige ziektes en informatie

Voor de volgende ziektes bestaan geen inentingen maar deze ziekten zijn prima te voorkomen of te behandelen met medicijnen.

  • Malaria
  • Reizigersdiarree
  • Schistosomiasis
  • Hoogteziekte
  • Zika, dengue en chikungunya
  • Filariasis
  • Coronavirus

Overige informatie
Ongemakken tijdens de vlucht
Ongevallen tijdens de reis
Reisadviezen en benodigde formulieren.

Laat je overigens niet al te erg ontmoedigen door alle informatie over narigheid op reis: de meeste mensen komen gezond en wel weer thuis. Het helpt wel als je de risico’s kent om je vakantie niet te laten bederven.